Słodkość niektórych ciast sprawia, że często trudno się powstrzymać przed kolejnymi kawałkami. Nie inaczej jest w przypadku ciasta w formie cappuccino z nutellą, które można przyrządzić bez użycia piekarnika.
Składniki na krem:
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wody w temperaturze pokojowej
300g nutelli
600g śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g
1 torebka kawy cappuccino w proszku (saszetka 10g)
100ml gorącej wody
Składniki do nasączenia:
1 torebka kawy cappuccino w proszku (saszetka 10g)
80-100ml gorącej wody
4 łyżki likieru migdałowego lub kawowego
Dodatkowo:
około 400-450g herbatników
kawa cappuccino w proszku do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Saszetkę kawy cappuccino zalewamy 80-100 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Potem dodajemy likier i znowu mieszamy. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 15 minut. Drugą saszetkę kawy również zalewamy 100 ml gorącej wody, mieszamy i dodajemy napęczniałą żelatynę, aż ta się rozpuści.
Blachę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników i skrapiamy kawą z likierem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Mieszając, dodajemy ciepłą kawę z żelatyną. Śmietankę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy nutellę i mieszamy mikserem, po czym wykładamy połowę na herbatniki. Układamy kolejną ich warstwę, skrapiamy kawą z likierem i wykładamy połowę śmietanki.
Następnie przykrywamy ciasto kolejną warstwą herbatników, skrapiamy kawowym ponczem i na górę wykładamy pozostały krem z nutellą. Układamy kolejną warstwę herbatników, skrapiamy kawowym ponczem i wykładamy śmietankę. Ciasto posypujemy cappuccino w proszku i wstawiamy na noc do lodówki.