Ciasto herbatnikowe w 5 minut to idealna propozycja na szybki deser. Pokochasz smak tego ciasta, a w dodatku jest błyskawiczne w przygotowaniu.
To pyszne ciasto składa się z trzech warstw z herbatników i mlecznej masy. To deser idealny do kawy po obiedzie, ale też sprawdzi się na każdą okazję. Dzieci pokochają ten smak! Przepis znajdziesz poniżej.
Ciasto herbatnikowe w 5 minut. Pyszne i ekspresowe
Składniki:
(foremka 16×16 cm)
» 20 g skrobi kukurydzianej
» 80 g cukru
» 1 jajko
» 400 ml mleka
» 30 g masła
» 250 g herbatników kakaowych
Przygotowanie:
Skrobię, cukier i jajko wymieszaj w garnku, następnie wlej mleko i zagotuj przez 1 minutę po pojawieniu się bąbelków. Zdejmij z ognia, a następnie dodaj masło i energicznie mieszaj.
Foremkę wyłóż warstwą herbatników, następnie wylej 1/3 masy. Powtórz tę czynność 3 razy tworząc warstwy, a potem wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie możesz kroić ciasto