Ciasto Król Jesieni jest 10x lepsze od ciasta marchewkowego. Zrobisz w mig
W naszej letniej kuchni zazwyczaj rządzą wypieki z owocami, ale jesienią też nie musimy się ograniczać. Chociaż sezon na truskawki, wiśnie, porzeczki czy inne owoce już dawno się skończył, to na inne dopiero się zaczyna. Na przykład dynia nadaje się do przygotowania wielu deserów. W połączeniu z marchewką stworzy coś niesamowitego, co nie umknie uwadze nawet najbardziej wybrednym. Dzisiejszy deser stoi na czele wszystkich jesiennych wypieków. Nie bez powodu nazywają go Królem Jesieni. Poznaj przepis na słodki wypiek z nutą dyni, marchewki i orzechów.
REKLAMA
Ciasto dyniowo-marchewkowe to bogactwo smaku, a każdy kęs uszczęśliwia podniebienie. Nie wiadomo, co jest smaczniejsze, czy ciasto z dyni i marchewki, czy krem obecny na górze deseru. Połączenie tych obu warstw zasługuje na gwiazdkę Michelin. Od dziś dynia i marchewka będą twoimi ulubionymi surowcami do robienia ciast. Oczywiście do szczęścia potrzebują też dodatków zapachowych, dlatego nie zapomnij o cynamonie i wanilii, które podrasują smak kompozycji. Jeśli zamienisz cukier na miód, twój wypiek zyska bardziej wyrafinowany smak. Zobacz, czy masz wszystkie składniki z poniższej listy. Jeśli tak, to możesz zaczynać!
Przepis na ciasto marchewkowo-dyniowe „Król Jesieni”
Składniki:
Na ciasto:
250 g mąki pszennej
250 g przetartej dyni
250 g marchewki
4 jajka
140 g cukru lub miodu
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
pół szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na krem:
100 g cukru pudru
200 g serka typu Philadelphia
100 g masła w temp. pokojowej
REKLAMA
Wykonanie:
Marchewkę ścieramy na większych oczkach, odkładamy. Jajka z cukrem miksujemy na pulchny krem, a potem przekładamy mąkę, sól, proszek, cynamon i olej, ucieramy, aż powstanie jednolita masa.
Dodajemy do niej marchewkę, przecier z dyni, orzechy i aromat waniliowy, wolno mieszamy i przekładamy ciasto do blachy wyścielonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 50-55 minut. Studzimy.
Na krem: miękkie masło ucieramy z pudrem i serkiem philadelphia. Masę równo rozprowadzamy na wypieku i ozdabiamy połówkami orzechów włoskich. Smacznego.
REKLAMA