Królowa Śniegu to ciasto, które czaruje kolorem i zachwyca smakiem. Lekki biszkopt, niebieska pianka, masa śmietanowa i galaretka to zestaw idealny, który od razu rozpieści twoje podniebienia. Poznaj prosty przepis na eleganckie i wyborne ciasto Królowa Śniegu.
Deser, o jakim nawet nie marzyłeś
Zaskocz swoją rodzinę ekstrawaganckim ciastem, na którego widok przechodzą ciarki po plecach. Wcale musisz przekopywać całego internetu w poszukiwaniu najtrafniejszej receptury, bo masz ją w zasięgu ręki. Gwarantujemy, że na ten deser każdy będzie patrzeć z podziwem, a dokładki będą pewne. Królowa Śniegu składa się puszystego biszkoptu, lekkiej niebieskiej pianki, masy śmietankowej, niebieskiej galaretki oraz dekoracji ze słodkiej bitej śmietany.
Specjał prezentuje się elegancko, a w smaku jest po prostu znakomity. Lekki jak chmurka, miękki i w sam raz słodki. Idealnie pasuje do zimowej scenerii za oknem i sprawdzi się także na świątecznym stole. Biegnij po długopis i notes, bo goście na pewno poproszą cię o przepis.
Przepis na lekkie i kolorowe ciasto Królowa Śniegu
Składniki na blachę o wymiarach 36 cm x 25 cm:
Biszkopt:
pół szklanki cukru
4 jajka
80 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
pół łyżki oleju
pół łyżki octu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Niebieska pianka:
500 g niesłodzonego zagęszczonego mleka
2 niebieskie galaretki
1 szklanka gorącej wody
Krem śmietankowy:
1 galaretka przezroczysta
500 ml śmietany 30% lub 36%
3/4 szklanki gorącej wody
2 łyżeczki cukru pudru
Galaretka niebieska:
3,5 szklanki gorącej wody
2 niebieskie galaretki
Dekoracja:
2 łyżeczki cukru pudru
200 ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru waniliowego
fix do śmietany
Opis wykonania:
Na biszkopt: białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, a potem dodawaj sukcesywnie cukier, nieustannie miksując, a po chwili żółtka. W małym naczyniu połącz obydwie mąki wraz z proszkiem do pieczenia, następnie partiami wsypuj do ciasta, lekko mieszając szpatułką. Wlej pół łyżki octu i taką samą ilość oleju, znów lekko zamieszaj. Na dnie blaszki umieść papierem pergaminowy i wylej przyrządzoną masę. Piecz w temp. 180°C przez 20 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu usuń z ciasta skórkę.
Teraz przygotuj niebieską piankę. Obie galaretki roztop w szklance gorącej wody i ostudź. Mleko zagęszczone ubij robotem, a potem dodaj chłodną galaretkę i krótko miksuj. Piankę rozsmaruj na cieście biszkoptowym i wstaw do chłodziarki.
Masa śmietanowa
Galaretkę rozrób w ¾ szklanki gorącej wody, ostudź. Śmietanę ubij na sztywno, a pod koniec miksowania wsyp cukier, a później chłodną galaretkę, zmiksuj. Krem rozsmaruj na niebieskiej warstwie i schłodź deser.
Na niebieską galaretkę: 2 galaretki roztop w 3,5 szklankach gorącej wody, ostudź. Chłodną, delikatnie zastygającą galaretkę wylej na śmietanowy krem i wstaw słodycz do chłodziarki.
REKLAMA
Czas na dekorację. Śmietanę ubij na sztywną masę, a pod koniec miksowania wsyp cukier puder połączony z cukrem waniliowym i fixem. Weź szprycę, nałóż do niej śmietanę i ozdób deser. Smacznego.