Ciasto Kukułka z nietypowym składnikiem. Pokochasz ten przepis

Ciasto Kukułka
YouTube Screen | Orchideli

Ciasto Kukułka z nietypowym składnikiem skradnie serca każdego, kto go spróbuje. Przepis jest niesamowicie obłędny i prosty. 

REKLAMA

Jeśli nie masz pomysłu na pyszne ciasto to koniecznie wypróbuj przepisu na Kukułkę z niezwykłym składnikiem – biszkoptami. Nasączone kawowym ponczem nadają rewelacyjnego aromatu i smaku. Przepis znajdziesz poniżej.

Ciasto Kukułka – przepis

Biszkopt:
(blaszka 24 x 35 cm)

6 dużych jajek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
3 pełne łyżki kakao
100 g masła, rozpuszczonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia biszkoptu:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżeczki cukru
120 g biszkoptów

Krem śmietankowy:

1 litr dobrze schłodzonej śmietanki 36%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

Krem czekoladowy:

pół szklanki zaparzonej kawy
pół szklanki wódki
300 g gorzkiej czekolady

REKLAMA

Przygotowanie:

Biszkopt: Jajka wbij do miski, następnie dodaj cukier i ubij na puszystą masę mikserem na najwyższych obrotach. Dolej roztopione masło, a potem wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.

Przygotuj krem śmietankowy: Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, następnie poczekaj aż lekko wystygnie. Śmietanę ubijaj z cukrem pudrem, a gdy zgęstnieje dodaj żelatynę.

Krem czekoladowy: Do garnka wlej zaparzoną kawę, wódkę, następnie dodaj czekoladę i rozpuść na małym ogniu.

Ciasto czekoladowe przekrój na dwa blaty. Jeden z nich nasącz kawą z cukrem, następnie wyłóż połowę kremu śmietankowego. Ułóż biszkopty namoczone lekko w ponczu kawowy. Potem pokryj ich wierzch kremem czekoladowym pozostawiając 1/4 porcji do dekoracji. Połóż resztę kremu śmietankowego i przykryj drugim blatem, a na koniec polej kremem czekoladowym. Smacznego!

Podziel się: