
Domowe ciasta kuszą nas bardziej niż gotowe wypieki z cukierni. Spełniają wymagania małych, jak i dużych łasuchów. Połączenie biszkoptu, musu malinowego i pianki czekoladowej to recepta na popisowy deser. Smakuje obłędnie, a sam przepis wcale nie przysparza problemów. Pianka Malinowa jest wyborna! Dowiedz się jak ją zrobić. Jej smak to mistrzostwo świata.
Maliny to smak lata, a w tym przepisie skosztujesz ich w najlepszym możliwym wydaniu. Na świeże, pełne zdrowia owoce sezonowe będziemy musieli jeszcze trochę poczekać, ale do ciasta, które zaproponowaliśmy, świetnie nadają się też owoce mrożone.
Upieczenie ciasta z malinami i pianką czekoladową jest godne polecenia z kilku powodów. Owocowy mus jest wirtuozem, nadaje smaku całej kompozycji i zachwyca kolorem, a delikatna pianka rozpływa się w ustach. Podczas jedzenia można poczuć się jak w niebie.
Przepis na Malinowy Puszek
Składniki:
Biszkopt:
pół szklanki mąki pszennej tortowej
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
Mus malinowy:
2 galaretki malinowe
600 ml gorącej wody
pół kg malin (świeżych lub mrożonych)
Pianka czekoladowa:
125 ml gorącej wody
2 łyżki żelatyny
pół litra śmietanki 30/36%
2 czubate łyżki nutelli
300 g serka homogenizowanego waniliowego
Dodatkowo:
czekolada mleczna do posypania
ok. 150 g herbatników
Przygotowanie:
Na biszkopt: białka ubijaj i sukcesywnie łącz z cukrem, ustaw wolniejsze obroty i dodawaj po 1 żółtku, za każdym razem ubijaj. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaj. Biszkopt przelej do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Na mus: maliny zblenduj, a obie galaretki roztop w gorącej wodzie i ostudź. Chłodną galaretką zalej owoce, wymieszaj i włóż do chłodziarki, aby mus trochę stężał. Gdy to nastąpi, rozprowadź go na cieście. Wyrównaj i przykryj ją herbatnikami.
Na piankę: żelatynę roztop i ostudź. Ubijaj kremówkę, przekładaj do niej serek homogenizowany i 2 łyżki nutelli, ucieraj. Na koniec połącz masę z chłodną żelatyną i krótko mieszaj robotem, ustaw wysoką moc.
Piankę rozprowadź na herbatnikach i umieść deser w lodówce, aby lepiej stwardniał. Wierzch udekoruj wiórkami czekolady i ponownie włóż ciasto do lodówki. Po kilku godzinach możesz je kroić i podawać.