Marysieńka to pyszne i szykowne ciasto, które sprawdza się zawsze. Będzie jak znalazł na specjalne okazje, ale można przygotować je choćby i dzisiaj. Deser kusi smakiem, a dzięki chrupiącemu dodatkowi trafi w gusta każdego amatora słodkości.
Jeśli przyrządzisz Marysieńkę na święta, twoi goście będą mile zaskoczeni. Ciasto jest tak wyśmienite, że nie sposób poprzestać wyłącznie na jednym kawałku. Deser jest połączeniem smakowitej masy budyniowej, biszkoptu i chrupiących orzechów. Taki zestaw z pewnością zrobi furorę na świątecznym stole.
Jeśli wydaje ci się, że to przekładane ciasto jest trudne w wykonaniu – jesteś w błędzie. Marysieńka to bowiem łatwy w wykonaniu specjał – kremy orzechowy i budyniowy są banalne, a kakaowy biszkopt zawsze się udaje.
Ciasto Marysieńka – przepis:
Składniki:
Na biszkopt kakaowy:
2 łyżki gorzkiego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mąki pszennej
szklanka drobnego cukru
7 jajek
Na masę orzechową:
5 białek
niepełna szklanka cukru
25 dag orzechów włoskich
1.5 łyżki miodu
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem budyniowy:
5 żółtek
250 g masła
pół litra mleka
szklanka cukru
budyń śmietankowy
cukier waniliowy
Wykonanie:
Aby zrobić biszkopt, na początku oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno. Powoli dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku, a na końcu mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę z papierem i pieczemy przez 45 minut w 180°C. Po ostygnięciu kroimy je na 2 części w poprzek. Możemy także upiec 2 cieńsze biszkopty, a składniki podzielić na połowę. Potem robimy ciasto orzechowe. Do ubitej piany z białek dodajemy miód, drobno pokrojone orzechy, cukier i obydwie mąki zmieszane z proszkiem. Masę umieszczany w formie tej samej co biszkopt i pieczemy w 180°C przez 25 minut.
Aby zrobić krem, najpierw zagotowujemy pół szklanki mleka z cukrem waniliowym. Ucieramy żółtka z cukrem, dosypujemy proszek budyniowy i wlewamy pół szklanki mleka. Powstałą mieszankę przelewamy do gotującego się mleka i wszystko gotujemy, pomału mieszając. Gdy masa budyniowa zrobi się gęsta, zdejmujemy ją z palnika i studzimy. Później ucieramy masło i po łyżce dodajemy do budyniu, nieustannie miksując. Zabieramy się za przekładanie ciasta. Na ciemnym biszkopcie umieszczamy połowę kremu i lekko rozsmarowujemy. Na to kładziemy ciasto orzechowe, a na nim pozostałą część masy budyniowej. Na górze umieszczamy drugi biszkopt, a wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą.