Milky Way to jeden z ulubionych batonów wielu dzieci. Mało kto jednak wie, że na jego bazie można również przygotować ciasto, do którego przyrządzenia dodatkowo nie będziemy potrzebować piekarnika.
Składniki:
¾ szklanki mleka
½ szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
200 g masła (w temp. pokojowej)
3 i ½ szklanki mleka w proszku
45 szt. kakaowych herbatników
150 g czekolady
100 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy zwykły cukier i waniliowy i podgrzewamy, ciągle mieszając, potem studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch, a następnie, ciągle mieszając, dodajemy porcjami mleko z cukrem i mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania kremu. Blachę o wymiarach 21×25 cm wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę kakaowych herbatników. Rozprowadzamy na nich połowę masy mlecznej, potem układamy kolejną warstwę, na których rozprowadzamy pozostałą masę. Na niej ponownie układamy warstwę herbatników.
Śmietankę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i energicznie mieszamy. Polewę rozprowadzamy na warstwie herbatników. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin.