REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto Muszka łatwo zrobisz w domu. Zawsze znika w mig

Ciasto Muszka łatwo zrobisz w domu. Zawsze znika w mig

ciasto z makiem
fot. screen Youtube / @legko_ta_smachno

Muszka to lekkie i pulchne ciasto, w którym prostota przeplata się z ekstrawagancją. Dwa składniki nadają charakteru deserowi i pewnie domyślasz się, że jednym z nich jest mak. Drugi z pewnością wyczujesz po zapachu. Rześki i owocowy aromat to zasługa cytryny. Do ciasta trafia zarówno jej skórka, jak i sok. Wypiek jest propozycją nie do odrzucenia na deser i chyba nic lepszego do kawy czy herbaty nie istnieje. Jeśli jesteś entuzjastą szybkich i eleganckich ciast, ta receptura jest dla ciebie stworzona.

REKLAMA

Składniki niezbędne do upieczenia ciasta Muszka

Oprócz maku i cytryny będziesz potrzebować mąki, najlepiej tortowej. Dzięki niej ciasto po wyjęciu z piekarnika będzie miało lekką i puszystą strukturę. Mąkę odmierzaj z precyzją i nigdy nie przedobrzaj, bo uzyskasz całkiem odwrotny efekt. Potrzebujesz równo 300 g proszku.

Masło wyjmij wcześniej z chłodziarki, aby zmiękło. Z kolei jajka sprawią, że ciasto będzie bardziej delikatne. One też nie powinny być mocno zimne.

Do wypieku polecamy cukier brązowy, ale jeśli go nie nasz, użyj zwykłego białego cukru i ciasto też się uda.

REKLAMA

Sok z cytryny i otarta z niej skórka nadadzą deserowi mocy i uperfumują go. Przy wyciskaniu soku sprawdź, czy nie pływają w nim pestki. Jeśli zauważysz chociaż jedną, to koniecznie ją wyjmij. A przed starciem skórki, każdy owoc porządnie wyczyść.

Mak zawsze wysypuj do ciasta suchy. Dwie spore łyżki powinny wystarczyć na keksówkę lub niedużą tortownicę o śr. 20 cm.

Przepis na ciasto z makiem Muszka

Składniki:
300 g mąki tortowej,
150 g masła w temp. pokojowej,
4 cytryny (sok + skórka),
200 g brązowego cukru (ew. białego),
1 żółtko,
3 całe jajka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 duże łyżki maku.

REKLAMA

Wykonanie:
Ciepłe masło łączymy z cukrem i ucieramy na pulchny krem przez ok. 8 minut. Etapami przekładamy do niego ubite jajka z żółtkiem, nieustannie miksujemy. Dodajemy mak, sok z 4 cytryn i skórkę otartą z owocu.

Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę z solą, sodą i proszkiem. Obie mieszanki – suchą i mokrą łączymy ze sobą, a potem lekko mieszamy.

Powstałe ciasto przelewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka).

REKLAMA

Wypiek oblewamy z wierzchu lukrem lub posypujemy tylko cukrem pudrem. Podajemy, gdy się ostudzi. Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA