Muszka to lekkie i pulchne ciasto, w którym prostota przeplata się z ekstrawagancją. Dwa składniki nadają charakteru deserowi i pewnie domyślasz się, że jednym z nich jest mak. Drugi z pewnością wyczujesz po zapachu. Rześki i owocowy aromat to zasługa cytryny. Do ciasta trafia zarówno jej skórka, jak i sok. Wypiek jest propozycją nie do odrzucenia na deser i chyba nic lepszego do kawy czy herbaty nie istnieje. Jeśli jesteś entuzjastą szybkich i eleganckich ciast, ta receptura jest dla ciebie stworzona.
Składniki niezbędne do upieczenia ciasta Muszka
Oprócz maku i cytryny będziesz potrzebować mąki, najlepiej tortowej. Dzięki niej ciasto po wyjęciu z piekarnika będzie miało lekką i puszystą strukturę. Mąkę odmierzaj z precyzją i nigdy nie przedobrzaj, bo uzyskasz całkiem odwrotny efekt. Potrzebujesz równo 300 g proszku.
Masło wyjmij wcześniej z chłodziarki, aby zmiękło. Z kolei jajka sprawią, że ciasto będzie bardziej delikatne. One też nie powinny być mocno zimne.
Do wypieku polecamy cukier brązowy, ale jeśli go nie nasz, użyj zwykłego białego cukru i ciasto też się uda.
Sok z cytryny i otarta z niej skórka nadadzą deserowi mocy i uperfumują go. Przy wyciskaniu soku sprawdź, czy nie pływają w nim pestki. Jeśli zauważysz chociaż jedną, to koniecznie ją wyjmij. A przed starciem skórki, każdy owoc porządnie wyczyść.
Mak zawsze wysypuj do ciasta suchy. Dwie spore łyżki powinny wystarczyć na keksówkę lub niedużą tortownicę o śr. 20 cm.
Przepis na ciasto z makiem Muszka
Składniki:
300 g mąki tortowej,
150 g masła w temp. pokojowej,
4 cytryny (sok + skórka),
200 g brązowego cukru (ew. białego),
1 żółtko,
3 całe jajka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 duże łyżki maku.
Wykonanie:
Ciepłe masło łączymy z cukrem i ucieramy na pulchny krem przez ok. 8 minut. Etapami przekładamy do niego ubite jajka z żółtkiem, nieustannie miksujemy. Dodajemy mak, sok z 4 cytryn i skórkę otartą z owocu.
Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę z solą, sodą i proszkiem. Obie mieszanki – suchą i mokrą łączymy ze sobą, a potem lekko mieszamy.
Powstałe ciasto przelewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka).
Wypiek oblewamy z wierzchu lukrem lub posypujemy tylko cukrem pudrem. Podajemy, gdy się ostudzi. Smacznego!