Ciasto na pierogi nie jest elastyczne? Wystarczy dodać jeden składnik

ciasto na pierogi

REKLAMA

Pierogi z farszem to danie, za którym wiele osób wprost przepada. Możemy je przygotować z różnymi farszami: mięsnym, serowym czy owocowym. Jednak oprócz nadzienia równie ważną rzeczą jest ciasto, które powinno być odpowiednio elastyczne. Nie wszystkim się ono udaje, dlatego warto poznać ten niezawodny sposób, aby wyszło bez zarzutu.

Kapitalne ciasto na pierogi jest marzeniem każdego wielbiciela kulinariów. Okazuje się, że jego zrobienie wcale nie jest takie trudne. Wystarczy dodać jeden niepozorny składnik, aby pierogi były sprężyste i obłędne w smaku. Bliscy z pewnością to docenią i poproszą o dokładkę.

REKLAMA

Idealne ciasto na pierogi wzbudzi zachwyt wśród bliskich

Jednym z nadrzędnych elementów udanych pierogów jest ciasto. Najbardziej lubiane jest zazwyczaj ciasto, które charakteryzuje się dużą elastycznością. Sekretem takiego ciasta jest umieszczanie w nim jednego popularnego dodatku.

Ciasto na pierogi będzie bardziej elastyczne, a tym samym bardziej apetyczne, jeżeli w czasie przygotowywania dodamy do niego jajko. Dodatkowo pierogi będą bardziej wartościowe: jajko jest źródłem potrzebnych aminokwasów, lecytyny, witamin i składników odżywczych. Poza jajkiem do ciasta warto dodać też odrobinę masła. Ciasto w taki sposób przyrządzano już przeszło 100 lat temu. Zatem można jednoznacznie stwierdzić, że pradawne przepisy sprawdzają się najlepiej.

REKLAMA

Podziel się: