Idealne ciasto na pizzę przygotowane w domu powinno pięknie wyrastać i oznaczać się delikatnością tak jak jego zamiennik serwowany w najlepszej włoskiej restauracji. Jakub Kuroń zdradził swoją prostą recepturę na wyjątkowy klasyk. Pizza zawsze się udaje, a po upieczeniu jest tak smaczna, że trudno się od niej oderwać.
Ciasto na pizzę jest tak samo ważne, jak dodatki do niej. Jeśli będzie gumowate i twarde, nikt nie zje pizzy z apetytem. Poznajcie bezbłędny przepis Jakuba Kuronia. Ciasto na pizzę jest proste w wykonaniu, a poza tym składa się z samych przystępnych składników wysokiej jakości.
Przepis Jakuba Kuronia na najlepsze ciasto na pizzę
Składniki:
365 ml ciepłej wody
600 g mąki pszennej, najlepiej typu 00
25 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
po 1 łyżeczce soli i cukru
Sposób wykonania:
Drożdże rozrób z 1/3 szklanki ciepłej wody, cukrem i łyżką mąki, odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj do niej oliwę, wyrośnięty zaczyn, sól i resztę wody. Zacznij wyrabiać składniki rękoma – zakończ czynność, gdy uzyskasz gładką i sprężystą masę. Odłóż ją na bok, przykryj miską, a na niej rozłóż ściereczkę, pozostaw na 30 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiaj, a potem podziel je na 2 części. Z każdej otrzymasz jedną pizzę o przekroju 30-35 cm. Rozciągnij placek w kształt koła, rozsmaruj na nim wybrany sos i rozmieść ulubione składniki (nie więcej niż 3-4). Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C i piecz przez 5-8 minut. Smacznego.