Ciasto po arabsku to obłędny w smaku wypiek, który zachwyci każdego. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się na każdą okazję. Sprawdź przepis.
Spróbuj tego ciasta, a nie pożałujesz. Jego smak dosłownie jest nie do opisania, połączenie pulchnego spodu z twarogową masą to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Przepis znajduje się poniżej.
Ciasto po arabsku – prawdziwy raj dla podniebienia. Przepis
Składniki:
» 3 jajka +1 jajko
» 150 g cukru
» 100 ml oleju
» 70 ml mleka
» 200 g mąki
» 1 łyżka proszku do pieczenia
» 250 g twarogu półtłustego
» 3 łyżki cukru
» 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
3 jajka wbij do miski i dodaj cukier, następnie zmiksuj przez 3-4 minuty. Wlej olej oraz mleko i wymieszaj, a potem dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj na gładką masę, następnie przelej do formy (30cm).
W tym czasie zmiksuj twaróg z cukrem, skrobią ziemniaczaną i jednym jajkiem na gładką masę. Przełóż do rękawa cukierniczego i zrób na cieście siateczkę lub możesz wyłożyć od razu całość masy. Wstaw ciasto do piekarnika – 180 stopni na 40 minut.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem, smacznego!