Jeżeli kiedykolwiek przydarzyło ci się, że twój wypiek przywarł do blachy, to koniecznie zapoznaj się kilkoma poniższymi wskazówkami. Dzięki nim już nigdy nie będziesz mieć tego problemu. Wystarczy, że zastosujesz jedną z kilku metod.
Ciasto w czasie pieczenia przywiera do blachy? Są na to skuteczne sposoby
Dzięki praktycznym sposobom placek z łatwością odejdzie od blachy, a pieczenie stanie się przyjemnością. Dodatkowym atutem jest fakt, że ciasto wykonasz sprawnie i szybko.
Bez wątpienia jednym ze skutecznych sposobów nieprzywierania ciasta do ścianek jest wysmarowanie ich tłuszczem – olejem lub margaryną. Jeżeli chcesz mieć pewność, że deser na pewno nie będzie przywierać, możesz jeszcze oprószyć bułką tartą krawędzie blachy.
Inną pomocną wskazówką jest wyłożenie formy papierem do pieczenia, a w przypadku, gdy blaszka lub tortownica ma oryginalny kształt, lepiej będzie, jeśli posmarujesz ją tłuszczem.
W domu zabrakło margaryny albo papieru do pieczenia?
Warto wtedy skorzystać z kolejnej rady. Pustą formę należy umieść w lodówce na około 10 minut. Po wyjęciu jej, przełożeniu ciasta i jego upieczeniu można mieć gwarancję, że nic nie przywrze do ścianek blaszki.
Warto na koniec podać jeszcze jeden użyteczny patent. Chodzi o posypanie tortownicy mąką. To sprawi, że z sukcesem wyciągniesz ciasto z blachy.