Ciasto „Trzy Szklanki”. Najbardziej puszyste, mięciutkie i pyszne

Ciasto "Trzy Szklanki"
YouTube screen | Immer Appetitlich

Ciasto „Trzy Szklanki” to wypiek jakiego dawno nie jadłeś. Jest puszyste, mięciutkie, lekkie niczym chmurka i pyszne w smaku. 

REKLAMA

Poznaj przepis na ciasto o niezwykle prostym wykonaniu i wyśmienitym smaku. Jest tak aromatyczne, że sąsiedzi z pewnością poczują jego zapach podczas pieczenia. Miękkie, delikatne, wilgotne w środku – palce lizać! Sprawdź przepis poniżej.

Ciasto „Trzy Szklanki” podbije każde podniebienia. Przepis

Składniki:

» 1 szklanka mąki
» 100 g kaszy manny
» 1 szklanka cukru
» 1 szklanka mleka
» 4 jabłka + pół cytryny
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» 50 g masła
» 3 jajka

REKLAMA

Przygotowanie:

Jabłka zetrzyj na tarce o średnich oczkach, następnie spryskaj sokiem z połowy cytryny i wymieszaj. Jajka zmiksuj z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodaj mleko i roztopione masło, następnie krótko zmiksuj. Mąkę, proszek do pieczenia i kaszę mannę pomieszaj i dodaj do masy. Zmiksuj krótko, a potem dodaj starte jabłka. Wymieszaj i od razu przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez 40 minut do suchego patyczka.

REKLAMA

Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i gotowe, smacznego!

Podziel się: