Użądlenie pszczoły. Nazwa ciasta wywołuje dreszczyk na ciele. Lecz skrywa się pod nią wybitny deser. Słodki i gładki krem budyniowy otoczony lekkim biszkoptem pokrytym u góry migdałowo-miodową glazurą to prawdziwa gratka dla każdego łasucha, która działa na wszystkie zmysły. Niebo w gębie!
Ciasto użądlenie pszczoły jest nie tylko wyśmienite, ale i proste do zrobienia. Domowy wypiek składa się z ciasta drożdżowego, budyniu waniliowego i fantastycznej polewy z chrupiącymi płatkami migdałów. Wszystkie te warstwy perfekcyjnie się ze sobą łączą. Zapisz przepis, bo warto.
Przepis na ciasto „Użądlenie pszczoły”
Lista składników:
Ciasto drożdżowe:
2 jajka (rozmiar M)
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka
50 g cukru
50 g masła
500 g mąki pszennej
Polewa migdałowa:
200 g płatków migdałów
100 g masła
5 łyżek miodu
125 g cukru
Krem budyniowy:
750 ml mleka
2 torebki budyniu waniliowego bez cukru (każdy po ok. 40 g)
250 g miękkiego masła
80 g cukru
Wykonanie:
Na ciasto drożdżowe: rozpuść masło i odstaw. W sporej misce umieść mąkę, zrób w środku dołek, wkrusz tam drożdże, dodaj cukier i delikatnie podgrzane mleko, ostrożnie zamieszaj i przysyp mąką. Okryj szmatką i pozostaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Dodaj płynne masło oraz jajka, wyrabiaj ciasto. Naczynie okryj szmatką i odstaw na pół godziny.
Na polewę migdałową: cukier z miodem i masłem podgotuj, cały czas mieszaj na jednolitą masę, wsyp do niej płatki migdałowe, zagotuj i ostudź.
Ciasto drożdżowe powinno już zwiększyć objętość. Rozmieść je na sporej formie z piekarnika o wymiarach ok. 30 x 40 cm wysłanej pergaminem. Na całej powierzchni ciasta rozprowadź migdałową mieszankę. Deser wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piecz przez pół godziny (grzanie góra-dół). Wypiek ostudź.
Na krem: z mleka odlej mniejszą cześć, a resztę zagotuj z cukrem. W małej porcji rozpuść oba budynie. Gdy mleko zacznie się gotować, przelej mieszankę do garnka i energicznie mieszaj na gęstą i gładką masę. Budyń ostudź. Masło w temp. pokojowej miksuj na jasną masę. Bez przerwy ucierając, przekładaj do niej porcjami zimny krem.
Ostudzone ciasto przetnij równolegle na 2 blaty. Na części bez migdałowej polewy rozsmaruj budyń, przykryj drugim plackiem biszkoptowym z glazurą, lekko dociśnij. Wstaw deser do chłodziarki na minimum kilka godzin. Krój na porcje i podawaj, smacznego.