Ciasto w 5 minut z niezwykłym kremem. Jest tak smaczne, że można oszaleć, a jego wygląd na talerzu przyprawia o dreszcze. Sprawdź przepis i zapisz go na dłużej.
Kiedy masz ochotę na coś słodkiego i szybkiego to przygotuj wyjątkowe ciasto z kilku składników. Krem jest prawdziwym atutem tego ciasta i dominuje smakiem, a wszystko to dzięki 1 składnikowi- galaretce cytrynowej. Takiego pysznego kremu jeszcze nie jadłeś, a w połączeniu z chrupkimi spodami francuskimi to istne niebo w gębie! Przepis znajduje się poniżej.
Ciasto w 5 minut z niezwykłym kremem. Przepis
Składniki: forma 20 cm
» 400 g ciasta francuskiego
» 1 łyżeczka cukru
» jajko
Krem:
» 300 ml śmietanki kremówki 36%
» 250 g mascarpone
» 3-4 łyżki cukru
» 3 łyżki cappuccino orzechowego
» 3/4 szklanki wody + 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Przygotowanie:
Najpierw wykrój z ciasta francuskiego dwie duże oponki – koło z małą dziurką w środku. Muszą być równe. Posmaruj je jajkiem, następnie piecz w 180 stopniach przez 20 minut, do zrumienienia. Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wody i pozwól jej delikatnie stężeć – musi mieć konsystencje kisielu.
W tym czasie przygotuj krem: do miski wlej śmietankę kremówkę, następnie dodaj cukier i ubijaj. Kiedy śmietanka lekko się ubije, dodawaj po trochu mascarpone i miksuj na małej mocy miksera. Dodaj cappuccino orzechowe i miksuj tylko do połączenia się składników. Dodaj galaretkę, a następnie przełóż szybko spody gotowym kremem. Złóż w piękny kształt ciasta, a potem przechowuj w lodówce, smacznego!