Ciasto w kropki to rewelacyjny wypiek z dwóch warstw – czekoladowej oraz bezowej. Dodatek w postaci kropek czekolady nada pięknego wyglądu. Zaskocz swoich bliskich i wypróbuj tego przepisu.
Jeśli lubisz ekspresowe przepisy na wyśmienite ciasta to idealnie trafiłeś. Ciasto w kropki ma charakterystyczny wygląd i smak, a wszystko to przez warstwę bezową, która ozdobiona jest kawałkami czekolady. Połączenie bezy z czekoladą i puszystym niczym chmurka ciastem sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach. Przepis znajdziesz poniżej.
Ciasto w kropki. Rewelacyjny przepis
Składniki:
» 4 żółtka
» 1/4 łyżeczki soli
» pół łyżeczki wanilii
» 60 ml mleka
» 50 ml oleju do smażenia
» 65 gram mąki tortowej
» pół łyżki mleka
Beza:
» 4 białka jaj
» 1 łyżeczka soku z cytryny
» 70 gramów cukru
kropelki czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Do naczynia wlej żółtka, dodaj sól, aromat waniliowy, następnie wlej mleko i olej. Wymieszaj rózgą lub końcówką miksera, a potem dodawaj stopniowo przesianą mąkę i mieszaj. Ciasto podziel na dwie części, następnie do jednej z nich dodaj kakao i dobrze wymieszaj.
Białka jaj ubij mikserem na najwyższych obrotach – co najmniej przez 10 minut. Dodaj sok z cytryny i cały czas miksuj, a na koniec wsypuj cukier. Masa musi być sztywna! Podziel ją na dwie równe części, a potem dodaj je do dwóch podzielonych wcześniej części ciasta – czekoladowej i jasnej. Wymieszaj delikatnie.
Wlej czekoladową masę do blaszki (16cm), a potem wlej jasną. Posyp równomiernie kropelki czekolady, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 70 minut. Smacznego!