Ciasto Wiosna to kolorowy, apetycznie wyglądający deser składający się z biszkoptu, kremu na bazie soku, a także śmietanki połączonej z różnokolorowymi galaretkami i zielonej galaretki. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i pyszne. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Koniecznie je przygotujcie, bo wygląda zniewalająco – na pewno zrobi wrażenie na gościach.
Na naszej stronie znajdziecie mnóstwo przepisów na smaczne ciasta. Dziś mamy dla Was coś naprawdę rewelacyjnego. Deser zachwycający nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Poczęstujcie tym specjałem swoich bliskich, a gwarantujemy, że nie zostanie po nim nawet okruszek.
Przepis na kolorowe i pyszne ciasto Wiosna
Składniki:
Biszkopt:
-pół szkl. mąki pszennej
-5 łyżek cukru
-4 jajka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
-3 budynie śmietankowe bez cukru
-900 ml soku Kubuś lub innego soku marchewkowego
-cukier do smaku (ok. pół szkl. cukru pudru)
-200 g masła
Warstwa galaretkowa:
-500 ml śmietanki 30 lub 36%
-galaretka malinowa
-galaretka brzoskwiniowa
-2,5 łyżki żelatyny
-3 szkl. wrzątku (do galaretek)
-5 kopiastych łyżek cukru pudru
-125 ml wrzątku (do żelatyny)
Dodatkowo:
-2 galaretki agrestowe
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywno, dodawaj powoli cukier, następnie zmniejsz obroty i dodaj żółtka – ucieraj, przesiewaj sypkie produkty, lekko mieszając łyżką. Masę przełóż do formy (ok. 25x35cm) wyłożonej pergaminem, piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (tryb: góra-dół, bez termoobiegu) przez około 20 minut. Biszkopt po upieczeniu ostudź.
Teraz zrób krem. Do garnka wlej sok, wsyp budynie, wymieszaj i gotuj masę, aż zgęstnieje. Budyń ostudź. Masło w temp. pokojowej ucieraj z cukrem pudrem, dodawaj partiami budyń w temp. pokojowej i starannie miksuj. Mażesz spróbować odrobiny kremu i ocenić czy np. jest wystarczająco słodki. Masę wyłóż na zimny biszkopt i umieść wszystko w chłodziarce.
Brzoskwiniową i malinową galaretkę rozpuść w 1,5 szkl. wrzącej wody, dobrze wymieszaj, ostudź. Naczynia włóż do lodówki, aby galaretki zastygły (możesz to zrobić wieczorem, dzień przed przyrządzaniem deseru). Stężałe galaretki pokrój w kosteczkę.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, starannie wymieszaj i ostudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, dodaj żelatynę – całość krótko miksuj na wysokich obrotach, od razu wrzuć pokrojone galaretki, wymieszaj i przełóż na krem.
Galaretki agrestowe przyrządź według wskazówek na opakowaniu, a gdy będą tężeć, wyłóż je na poprzednią warstwę. Deser wstaw do chodziarki na całą noc. Smacznego.
Czytaj też: Przepis na Białkowca. Tak dobrego ciasta jeszcze nie jadłeś