Różnego rodzaju ciasta są dobrym pomysłem na pyszny i aromatyczny deser. Ich wadą jest jednak kaloryczność. Anna Lewandowska zaproponowała rozwiązanie, które nie spowoduje nadmiaru spożytych kalorii.
Ciasto z buraków może wydawać się dość niecodziennym pomysłem. Okazuje się jednak, że jest to świetny pomysł na słodki i pyszny deser. Poniższy przepis Anny Lewandowskiej spodoba się każdemu!
Składniki:
300 g ugotowanych buraków
100 g mąki kasztanowej – możesz użyć zwykłej, wyjdzie taniej
90 g żurawiny
30 g kakao
30 ml oleju kokosowego lub zwykłego
3 daktyle
odrobina sody oczyszczonej
odrobina cynamonu
Sposób przygotowania:
Daktyle i żurawinę namaczamy we wrzątku w osobnych naczyniach i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie daktyle mielimy z ugotowanymi burakami. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto.
Gotową masę przekładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy z niego ciasta. Kiedy już ostygnie, jest gotowe do jedzenia.