Ciasto z galaretką i truskawkami to pyszny deser, który zachwyci każdego swoim smakiem i wyglądem. Jest bardzo łatwe i błyskawiczne w wykonaniu. Idealne na każdą okazję! Poznaj przepis.
Truskawki to pyszny owoc wykorzystywany najczęściej do ciast, dlatego przedstawiamy dziś wyśmienity przepis na wypiek truskawkowy z galaretką i puszystym biszkoptem. To ciasto jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach.
Ciasto z galaretką i truskawkami – przepis
Składniki:
Biszkopt:
» 4 średnie jajka
» 1/4 szklanki drobnego cukru
» 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
» łyżeczka proszku do pieczenia
» 4 łyżki oleju roślinnego
Bita śmietana:
» 200 g śmietanki 36% – 200 ml
» 2 łyżki cukru
Galaretka z truskawkami:
» 2 galaretki truskawkowe
» 800 ml wrzątku
» 500 g truskawek
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek. Mąkę wsyp do miski, a potem dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier, ciągle miksując. Dodaj do masy żółtka i miksuj na najniższych obrotach. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodawaj partiami do masy i mieszaj drewnianą łyżką. Na koniec dodaj olej i wymieszaj krótko. Masę biszkoptową wlej do formy o wymiarach 24 cm. Wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia, a potem piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
W tym czasie przygotuj bitą śmietanę: do miski wlej śmietankę kremówkę i ubij ją mikserem na najwyższych obrotach. Dodaj pod koniec cukier i miksuj krótko, następnie włóż do lodówki.
Przygotuj galaretkę z truskawkami. Umyj dokładnie truskawki i pokrój na niewielkie kawałki. Galaretki wsyp do garnka lub miseczki, następnie zalej je wrzącą wodą i wymieszaj energicznie. Odstaw galaretkę w chłodne miejsce do przestudzenia – musi być lekko gęsta.
Gdy biszkopt się upiecze, odstaw go wtedy na kilka minut do przestygnięcia. Na wierzch biszkopta wyłóż bitą śmietanę, poukładaj na niej truskawki, a następnie wylej zimną i lekko gęstą galaretkę. Wstaw do lodówki na kilka godzin i gotowe! Smacznego!