REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto z galaretką i truskawkami - puszyste i wilgotne. Poznaj przepis

Ciasto z galaretką i truskawkami – puszyste i wilgotne. Poznaj przepis

Ciasto z galaretką i truskawkami

Ciasto z galaretką i truskawkami to pyszny deser, który zachwyci każdego swoim smakiem i wyglądem. Jest bardzo łatwe i błyskawiczne w wykonaniu. Idealne na każdą okazję! Poznaj przepis.

REKLAMA

Truskawki to pyszny owoc wykorzystywany najczęściej do ciast, dlatego przedstawiamy dziś wyśmienity przepis na wypiek truskawkowy z galaretką i puszystym biszkoptem. To ciasto jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach.

Ciasto z galaretką i truskawkami – przepis

Ciasto z galaretką i truskawkami

Składniki:

Biszkopt: 

» 4 średnie jajka
» 1/4 szklanki drobnego cukru
» 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
» łyżeczka proszku do pieczenia
» 4 łyżki oleju roślinnego

Bita śmietana: 

» 200 g śmietanki 36% – 200 ml
» 2 łyżki cukru

Galaretka z truskawkami:

» 2 galaretki truskawkowe
» 800 ml wrzątku
» 500 g truskawek

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek. Mąkę wsyp do miski, a potem dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier, ciągle miksując. Dodaj do masy żółtka i miksuj na najniższych obrotach. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodawaj partiami do masy i mieszaj drewnianą łyżką. Na koniec dodaj olej i wymieszaj krótko. Masę biszkoptową wlej do formy o wymiarach 24 cm. Wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia, a potem piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

W tym czasie przygotuj bitą śmietanę: do miski wlej śmietankę kremówkę i ubij ją mikserem na najwyższych obrotach. Dodaj pod koniec cukier i miksuj krótko, następnie włóż do lodówki.

Przygotuj galaretkę z truskawkami. Umyj dokładnie truskawki i pokrój na niewielkie kawałki. Galaretki wsyp do garnka lub miseczki, następnie zalej je wrzącą wodą i wymieszaj energicznie. Odstaw galaretkę w chłodne miejsce do przestudzenia – musi być lekko gęsta.

Gdy biszkopt się upiecze, odstaw go wtedy na kilka minut do przestygnięcia. Na wierzch biszkopta wyłóż bitą śmietanę, poukładaj na niej truskawki, a następnie wylej zimną i lekko gęstą galaretkę. Wstaw do lodówki na kilka godzin i gotowe! Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA