Ciasto z kremem w 15 minut to wyśmienity i błyskawiczny deser, którego warto wypróbować. Jest mięciutkie i aromatyczne. Poznaj przepis.
To ciasto składa się z bezowego biszkoptu i kremu na bazie czekolady białej i wiórek kokosowych. Ten smak jest niepowtarzalny, dlatego z pewnością pokochają go wszyscy. Poznaj przepis i koniecznie go wypróbuj.
Ciasto z kremem w 15 minut. Mięciutkie i aromatyczne
Składniki:
Krem:
» 6 żółtek
» 150 g cukru
» 200 ml mleka
» 1 łyżka mąki
» 1 łyżka cukru wanilinowego
» 100 g masła
» 80 g startej białej czekolady
» wiórki kokosowe – 1 opakowanie
Biszkopt:
» 6 białek
» 80 g cukru
» sok z 1/2 cytryny
» 80 g mąki
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek do oddzielnych naczyń. Do żółtek dodaj cukier i cukier wanilinowy oraz wymieszaj rózgą – nie ubijaj, następnie wlej mleko i krótko zmiksuj mikserem. Przełóż masę go garnka i lekko zagotuj cały czas mieszaj, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję podobną do budyniu. Przykryj folią, a następnie odłóż do wystudzenia.
Do białek dodaj szczyptę soli, następnie wlej sok z cytryny i ubij na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo dodawaj cukier. Na koniec wsypuj mąkę i delikatnie mieszaj rózgą. Przełóż masę bezową do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35 minut.
W tym czasie przełóż 100 g masła do naczynia i zmiksuj, a następnie dodaj je do przygotowanej wcześniej masy z żółtek i dodaj do nich pół opakowania wiórek kokosowych. Zmiksuj całość , a potem odłóż.
Gdy biszkopt będzie gotowy, przekrój go na pół i przełóż połową masy. Połóż drugi blat i pokryj jego powierzchnię i boki kremem. Wierzch posyp obficie startą białą czekoladą, a boki pokryte kremem obsyp pozostałymi wiórkami kokosowymi, a potem włóż do lodówki i gotowe. Smacznego!
Jeśli lubisz szybkie i proste ciasta to wypróbuj także wyśmienitego sernika z jabłkami lub ekspresowego murzynka.