Ciasto z niezwykłym kremem. Każdy będzie chciał ten przepis

Ciasto z niezwykłym kremem
YouTube Screen | LeckeresundeinfachesEssen

Ciasto z niezwykłym kremem, które podbije serce każdego smakosza. Każdy, kto spróbuje będzie chciał ten przepis. Sprawdź i koniecznie wypróbuj.

REKLAMA

To ciasto składa się z czekoladowego biszkoptu, kremu śmietankowego z dodatkiem okruszków z biszkoptu oraz borówkowego kremu, który nadaje temu ciastu obłędnego smaku, ale także wyglądu. Z pewnością pokochasz ten smak i przepis. Znajdziesz go poniżej.

Ciasto z niezwykłym kremem. Przepis

Składniki:
(Forma do pieczenia 28×18 cm)

Biszkopt czekoladowy:

» 5 żółtek
» 4 łyżki cukru
» 3 łyżki kakao
» 3 łyżki wody
» pół szklanki mąki
» 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 5 białek jaj + 4 łyżki cukru

Krem śmietankowy:

» 3 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki zimnej wody
» 600 g serka śmietankowego np. mascarpone
» 2 szklanki cukru pudru
» 250 ml śmietanki 36%

Krem borówkowy:

» 500 g borówek
» 4 łyżki cukru
» 2 łyżki soku z cytryny
» 250 ml śmietanki 36%
» 2 łyżeczki żelatyny+ (1 łyżka + 1 łyżeczka) zimnej wody

REKLAMA

Jak przygotować ciasto? Sprawdź poniżej krok po kroku

Żółtka wbij do miski, a potem wsyp cukier i zmiksuj na puszystą masę. Dodaj kakao oraz wodę i zmiksuj, następnie dodaj mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Białka jaj ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru, a potem dodaj do masy kakaowej i delikatnie wymieszaj. Przelej do formy, następnie piecz około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozwól cieście ostygnąć, a potem lekko odetnij brzegi i pokrusz, by dodać je potem do masy śmietanowej.

Krem: żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw. W misce umieść serek mascarpone, następnie dodaj cukier puder i wymieszaj delikatnie. Podziel masę na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj żelatynę i pokruszone brzegi ciasta kakaowego. Do miski wlej śmietankę kremówkę, a potem dodaj do masy z okruszkami. Wymieszaj, a następnie połóż na upieczone ciasto i odstaw do lodówki.

REKLAMA

W tym czasie borówki zasyp cukrem, następnie dodaj sok z cytryny. Wymieszaj i wrzuć na patelnię, a potem gotuj przez 7 minut na wolnym ogniu. Potem przelej do blendera i zmiksuj. Odlej trochę płynu borówkowego do małej miseczki. Do drugiej porcji masy śmietankowej dodaj zimne, zblendowane borówki. Ubij śmietanę kremówkę i dodaj do masy, lekko wymieszaj i przelej na masę śmietankową z okruszkami. Do odlanego wcześniej płynu borówkowego dodaj żelatynę i wodę, a potem wymieszaj i wylej na masę borówkową. Wyrównaj i włóż do lodówki, smacznego!

 

Podziel się: