Ciasto z nutellą – puszyste, wilgotne i obłędne w smaku. Poznaj przepis

ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą to idealny wypiek do filiżanki świeżo zaparzonej kawy po obiedzie. Przypomina wyglądem tradycyjnego murzynka, ale dzięki nutelli jest ono bardziej puszyste i wilgotne, a w dodatku bardziej czekoladowe w smaku. Poznaj wyśmienity przepis!

REKLAMA

To ciasto jest tak pyszne, że znika błyskawicznie z talerza. Przygotujesz je bardzo szybko i prosto, dlatego poradzi sobie z nim każdy początkujący kucharz. Nutella nadaje niezwykłej puszystości i wilgotności, a zapach unoszący się podczas pieczenia jest obłędny. Przedstawiamy najlepszy przepis na ciasto z nutellą!

Składniki:

» 1 kostka margaryny
» 1 szklanka cukru
» 3 łyżki kakao
» 4 łyżki nutelli
» 1/2 szklanki wody
» 4 jajka
» 2 szklanki mąki tortowej
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia

REKLAMA

Przygotowanie:

Do garnka wsyp margarynę, wodę, cukier, kakao oraz nutellę, następnie podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstaw do lekkiego przestygnięcia i odlej pół szklanki masy czekoladowej – to będzie polewa. Mąkę wsyp do miski i dodaj do niej proszek do pieczenia, a potem wymieszaj. Żółtka oddziel od białek, a białka ubij na bardzo sztywną pianę.

Gdy masa przestygnie dodaj żółtka i wsypuj porcjami mąkę – mieszaj drewnianą łyżką. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek oraz ponownie wymieszaj, bardzo delikatnie. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, funkcja góra-dół.

REKLAMA

Do blaszki o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia wlej przygotowane ciasto czekoladowe i wstaw do piekarnika na godzinę. Sprawdź pod koniec pieczenia patyczkiem, czy ciasto jest już dobrze wypieczone. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, a potem przekrój je na dwa blaty. Posmaruj jeden blat cienką warstwą nutelli lub dżemem o ulubionym smaku i przykryj drugim blatem. Polej wierzch ciasta polewą i gotowe! Smacznego!

Udostępnij: