Ciasto z rodzynkami – szybkie, puszyste i chrupiące. Przepis

Ciasto z rodzynkami

Ciasto z rodzynkami ma obłędny smak, jest wilgotne w środku, puszyste i w dodatku bardzo chrupiące. Przygotowanie tego wypieku jest tak proste i szybkie, że wyjdzie nawet najbardziej początkującym kucharzom. Poznaj przepis. 

REKLAMA

Masz ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu? Zrób ciasto z rodzynkami – jest bardzo proste w wykonaniu, nie potrzeba wielu składników. Idealne na każdą okazję, a zwłaszcza do kawy po obiedzie. Poznaj przepis i zachwyć smakiem tego ciasta swoich bliskich.

Ciasto z rodzynkami – puszyste i mięciutkie jak piórko. Przepis

Składniki:

» 3 szklanki mąki pszennej
» 6 jajek
» 250 g masła lub margaryny (temp. pokojowa)
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1,5 szklanki rodzynek
» kilka kropel aromatu wanilinowego
» 1 szklanka cukru
» 1 cukier wanilinowy

REKLAMA

Przygotowanie:

Rodzynki opłucz i zalej je lekko ciepłą wodą. Mąkę wsyp do miseczki i dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną piankę.

Do miski dodaj miękkie masło, wsyp cukier, cukier wanilinowy i kilka kropel aromatu wanilinowego. Zmiksuj całość na puszystą masę, a potem wrzuć żółtka i ponownie zmiksuj.

Dodawaj stopniowo mąkę i cały czas miksuj na najniższych obrotach miksera, a potem dodaj pianę z białek. Wymieszaj masę łyżką, a na koniec dodaj odsączone lekko z wody rodzynki.

REKLAMA

Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie piecz ciasto w 180 stopniach przez około 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!