Ciasto z truskawkami zniknie z formy nim się obejrzysz. Szybkie i pyszne

ciasto z truskawkami
fot. screen Youtube / Henia Foks

Znana YouTuberka Henia Foks podzieliła się kolejnym ciekawym pomysłem na domowy deser. Jej ciasto z truskawkami wygląda oszałamiająco i smakuje tak, że nie sposób się oderwać. W dodatku słodki kąsek powstaje w kilkanaście minut i to z kilku łatwo dostępnych składników. Najdłużej trzeba czekać, aż stężeje w lodówce. Efekt to na szczęście petarda.

REKLAMA

Prosty deser z ciasta francuskiego, kremu śmietankowego i truskawek

Sezon na truskawki akurat wystartował, wiec mamy niespodziankę dla wszystkich ich pasjonatów, którzy równocześnie uwielbiają desery. Apetyty nawet największych łasuchów poskromi ten wypiek – błyskawiczny w przygotowaniu, tani i mało skomplikowany. Powstaje prawie bez pieczenia, jednak dwa arkusze ciasta francuskiego musisz przed naniesieniem kremu i owoców krótko podpiec w piekarniku. Smakołyk ten jest opoką truskawkowości. Przypomina nawet słynną napoleonkę i wcale nie jest od niego gorszy. Na pewno smakuje lepiej niż z cukierni.

Przepis na obłędne ciasto truskawkowe

Lista składników:
2 arkusze ciasta francuskiego
2 galaretki truskawkowe
400 g truskawek
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
400 ml śmietanki 30%

Wykonanie:
Na początku rozpuść galaretki w 500 ml wrzącej wody, ostudź. Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj rozbełtanym jajkiem, a potem złóż na pół.

REKLAMA

Połóż w formie jeden arkusz, a potem drugi i w obu zrób nakłucia widelcem. Ponownie nasmaruj jajkiem i piecz w temp. 200°C przez ok. 20 min do momentu, aż się zarumieni, odstaw.

Do śmietany dodaj cukier puder i ubijaj z na sztywny krem. Pomału przekładaj do niego zastygającą galaretkę, nieustannie mieszaj.

Śmietanę (2-3 łyżki) i truskawki (3-4 sztuki) zachowaj do ozdoby. Resztę owoców posiekaj w ćwiartki i przerzuć do kremu. W blaszce umieść jeden blat upieczonego ciasta francuskiego. Rozsmaruj na nim krem śmietankowy i połóż drugie ciasto. Delikatnie dociśnij.

REKLAMA

Placek z wierzchu posmaruj bitą śmietaną (2-3 łyżkami) lub wykonaj na nim rozetki i ułóż kawałki truskawek. Deser włóż do chłodziarki na przynajmniej 2 godziny. Potem wyjmij i podawaj. Smacznego.