Cinnamon rolls, czyli słodkie bułeczki cynamonowe. Kultowy wypiek wielkanocny

Fot. Pixabay.com

Bułeczki przypominające ślimaki lub drożdżowe cynamonki – cinamon rolls są określane na różne sposoby. Dzięki poniższemu przepisowi każdy będzie mógł je przygotować w swoim domu.

REKLAMA

Cynamonowe bułeczki niewątpliwie pasują na każdą okazję. Są pyszne, odpowiednio pulchne i zachwycają cynamonowym smakiem. Stosując się do poniższego przepisu, bez większego problemu przygotujemy ten wypiek.

Składniki na ciasto:

REKLAMA

250 ml ciepłego mleka
0,5 kg mąki pszennej
30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
50 g cukru
1 jajko i 2 żółtka
70 g masła (miękkiego)
szczypta soli

Składniki na nadzienie:

REKLAMA

70 g masła
pół szklanki cukru białego lub brązowego
2 łyżki cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii
starta skórka z połowy cytryny

Składniki na lukier:

sok z 1 cytryny
1,5 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy do 30 stopni. Świeże drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, po czym dodajemy łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier i szczyptę soli. Mieszamy i robimy wgłębienie w cieście, do którego wlewamy mleko z drożdżami i mieszamy łyżką. Kiedy uzyskamy odpowiednią gęstość, dodajemy jajko i dwa żółtka, następnie masło i wyrabiamy przez 15 minut. Potem przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut. 70 g masła rozpuszczamy w garnuszku. W miseczce mieszamy cukier, cynamon, startą skórkę z cytryny i cukier waniliowy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na kwadrat 30 x 30 cm i smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy mieszanką z cynamonem. Zostawiamy 1 cm luzu na jednym boku i delikatnie rolujemy ciasto. Każdy z ruloników dzielimy na 12 plasterków około 2 cm gruności. Roladki wykładamy na prostokątnej blasze wyłożonej papierem z odstępami 4-5 cm.

Bułeczki odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki smarujemy rozpuszczonym masłem. Pieczemy przez 20 minut. Na koniec polewamy lukrem, przygotowanym poprzez połączenie zagotowanego soku z cytryny z cukrem pudrem.

Podziel się: