REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCo będziemy jeść w tym roku? Oto 10 trendów żywieniowych

Co będziemy jeść w tym roku? Oto 10 trendów żywieniowych

REKLAMA

Początek roku to doskonały moment na wymierzanie nowych trendów żywieniowych. Jeśli zastanawiacie się nad tym, co będzie rządzić na stołach, a co odejdzie w niepamięć, to dobrze trafiliście! Oto 10 trendów żywieniowych w 2021 roku.

Produkty poprawiające zdrowie psychiczne
Spożywanie mało przetworzonej żywności, zawierającej różnorodne substancje odżywcze może wspierać zdrowie psychiczne. Błonnik, antyoksydanty, witaminy z grupy B, probiotyki, minerały, dobre tłuszcze – wpływają korzystnie na nastrój.

Żywienie dzieci
To kwestia bardzo ważna w czasie pandemii, gdyż najmłodsi jedzą nie w szkole, ale w domu. Niełatwo jest zadowolić pociechę – potrawa powinna być zdrowa, pożywna i ładnie się prezentować na talerzu. Najbardziej wybrednym dzieciom najlepiej podawać suplementy, aby uzupełniły wszystkie niedobory witamin i minerałów. W 2021 roku, w daniach dla najmłodszych dominować będą rośliny.

REKLAMA

Produkty od miejscowych dostawców
Lockdown sprawił, że ludzie znowu zaczęli doceniać regionalnych dostawców, a wielu z nich może utracić źródła przychodu. Pokarmy, które oferują rolnicy są zwykle świeższe od tych dostępnych w supermarketach, i mniej negatywnie wpływają na środowisko.

Wzmacniacze odporności
W USA w 2020 roku ludzie kupowali suplementy na wzmacnianie odporności o prawie połowę częściej niż w roku 2019. Uważa się, że ten nurt będzie się rozwijać, a klienci będą wybierali składniki, takie jak: imbir, bez czarny i kurkuma. Mają one właściwości wzmacniające system immunologiczny. Popularna jest też kombucha, oliwa i inne produkty bogate w witaminę C.

Żywność od marki z historią
Wszystko wskazuje na to, że w 2021 roku będziemy kupować produkty spożywcze od firm, które są prowadzone przez rodziny i to od pokoleń. Ludzie będą zaopatrywać się w żywność starannie zapakowaną, i taką z bogatą historią oraz objaśnieniem, z jakich składników i w jaki sposób są tworzone.

REKLAMA

Rozważna dieta
Wszystkie rygorystyczne diety prawdopodobnie odejdą w niepamięć, bo ludzie bardziej racjonalnie podchodzą do swojego zdrowia. Radykalne ograniczenia nie są w dalszej perspektywie przyjemne ani efektywne (zwykle prowadzą do efektu jojo). Zamiast sięgać po garść suplementów, lepiej jeść zdrową żywność, ponieważ właśnie w niej znajduje się to co najlepsze.

REKLAMA

Pokarmy dla klimatu
Przypuszcza się, że część osób zwróci uwagę na oddziaływanie danego rodzaju pokarmu na klimat. Przykładem jest dieta, w której ogranicza się pokarmy mięsne lub całkowicie je wyklucza. Zamiast mięsa spożywa się więcej roślin, co ma wpływ na zmniejszenie wydzielania dwutlenku węgla do środowiska.

REKLAMA

Gotowe posiłki na zamówienie
Chociaż w dobie pandemii częściej przyrządzaliśmy posiłki w domu, to coraz większym uznaniem cieszą się dania gotowe w pudełkach, wcześniej zamawiane, a potem dostarczane pod same drzwi. Taka forma posiłków często pozwala zaoszczędzić czas.

Fleksitarianizm
To dieta, która polega na ograniczeniu jedzenia mięsa w ciągu całego tygodnia. To dobra alternatywa dla tych, którzy nie umieją albo nie chcą natychmiast rezygnować z mięsa. Można sukcesywnie zamieniać posiłki, a więc raz spożywać pokarmy mięsne, a raz roślinne.

Przejrzystość
Jeszcze niedawno firmy nie chciały upubliczniać składników w swoich wyrobach. Dzisiaj ludzie chcą odżywiać się zdrowo, a wiedza na temat składu danego produktu jest dla nich niezwykle istotna. Tym samym na popularności zyskają restauracje i firmy, które podają czytelny i zwięzły spis składników.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA