REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCo jedzą Kaszubi co piątek? Przepis na tradycyjne pulki ze śledziem

Co jedzą Kaszubi co piątek? Przepis na tradycyjne pulki ze śledziem

pulki ze śledziem
fot. shareinfo.pl

Na każdą piątkową porę obiadową Kaszubi przygotowują pulki ze śledziem, czyli ziemniaki w mundurkach z filetem w śmietanie z dodatkiem dużej ilości cebulki. W różnych domach przepis wygląda nieco inaczej, niektórzy dodają jabłka, inni słodką śmietanę, niekiedy śledź jest marynowany, jednak za każdym razem wychodzi równie smacznie.

REKLAMA

Pulki ze śledziem – przepis

Składniki:
– ziemniaki
– 4 filety śledziowe
– cebula
– kwaśna śmietana
– koperek

Przygotowanie:
Filety śledziowe pokrój na około dwucentymetrowe paski, a następnie dodaj do nich drobno posiekaną cebulę. Do pokrojonych składników dodaj śmietanę, dopraw pieprzem, po czym wymieszaj wszystko razem i odstaw do lodówki na około 3h. Umyj dokładnie ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie.

Gotowe ziemniaki wyłóż na talerz, następnie posyp obficie koprem, a dalej do tego dodaj wcześniej przygotowane śledzie. Smacznego!

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA