Czasami zdarza się, że podczas pieczenia niektóre składniki kończą nam się w najmniej odpowiednim momencie. Niektóre z nich można z powodzeniem zastąpić. W przypadku masła jest to jak najbardziej możliwe. Tłuszcz ten do wypieków używany jest bardzo często. Jeśli akurat wam się skończył, bez paniki – możecie go zamienić na coś innego. Oto kilka naszych pomysłów.
Masło to nieodzowny komponent wielu ciast i wypieków. A co zrobić, gdy nie mamy go pod ręką lub po prostu nie chcemy, aby znalazło się w naszym cieście? Czym w takim razie zastąpić ten produkt? Poniżej prezentujemy listę najlepszych maślanych alternatyw.
Olej roślinny doskonale zastąpi masło w wypiekach
Przy pieczeniu ciast możecie zamiast tłuszczu zwierzęcego użyć oleju roślinnego. To świetna wiadomość szczególnie dla ludzi, którzy są uczuleni na cukier mleczny (laktozę). Korzyści odniosą też weganie i wegetarianie. Tak więc substytutami masła w wypiekach mogą być m.in.
-olej rzepakowy,
-olej kokosowy,
-olej z pestek słonecznika,
-olej z pestek winogron,
-olej orzechowy,
-olej lniany,
-margaryna (roślinna),
-awokado,
-mus bananowy.
W przypadku tłuszczów roślinnych 100 g masła (pół kostki) odpowiada 3 – 4 łyżkom płynnego oleju. Z kolei łyżka awokado zastąpi łyżkę masła. Warto dodać, że awokado i mus bananowy nie sprawdzą się we wszystkich wypiekach, ze względu specyficzny na smak. Awokado najlepiej dodawać do ciast z kakao.
Masło w cieście można też zamienić na:
-smalec: sprawdzi się zwłaszcza w słonych wypiekach, można go połączyć z margaryną lub olejem,
-jogurt grecki: nadaje puszystości wypiekom i lekko wilgotnej tekstury,
-oliwę z oliwek: pasuje do słonych ciast.