Co zrobić, gdy sernik wyjdzie zbyt rzadki? Ten patent powinien znać każdy

rzadki sernik
fot. Pxhere

Sernik to popularne ciasto na bazie białego sera, po które sięgamy dość często. Aby uzyskać idealną strukturę i smak wypieku trzeba odpowiednio przyrządzić masę serową. A co gdy będzie ona za rzadka? Sprawdźcie, jak uratować zbyt rzadki sernik i uniknąć tego problemu w przyszłości.

REKLAMA

Masa serowa jest zbyt rzadka? Można ją uratować!

Jeśli masa na sernik jest zbyt rzadka, mamy spory problem – deser się nam zwyczajnie nie upiecze. Część osób ma obawy, że przez dodatek mąki ciasto będzie suche i ciężkie. Prawda jest jednak zupełnie inna – to właśnie mąka może uratować sernik. Struktura masy serowej, do której dodamy mąkę, będzie lżejsza i bardziej „ciastowa”. Wystarczy do masy dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej i zamieszać. Gdy będzie to zbyt mało, wtedy zwiększmy ilość – możemy też wsypać opakowanie budyniu np. waniliowego. Pamiętajmy, aby wmieszać go dość szybko i starannie, długotrwałe miksowanie jest niewskazane.

Dlaczego masa na sernik wychodzi za rzadka?

Powodem tego są oczywiście złe proporcje. Jeżeli w przepisie należy wlać mleko, dodajmy na początku połowę porcji, wymieszajmy i oceńmy teksturę masy. Dopiero później wlejmy resztę – gdy stwierdzimy, że będzie w porządku. Zwróćmy także uwagę na ser. Jeśli robimy ciasto na serze z wiaderka, najpierw zorientujmy się, czy nie jest on zbyt rozwodniony – jego faktura powinna być podobna do zmielonego twarogu. Najlepiej kupować sery w wiaderku, gdzie poza twarogiem nie ma więcej nic innego np. sztucznych zagęszczaczy.

REKLAMA

Inny powód, przez który masa serowa wychodzi zbyt rzadka, jest bardziej przyziemny i dotyczy zbyt długiego czasu mieszania produktów. Jeżeli robisz masę sernikową za pomocą robota kuchennego, ustaw niskie obroty i ucieraj masę tylko do chwili, aż produkty się połączą.

Podziel się: