Z gruszek można robić znakomite przetwory, ale są także pyszną i zdrową przekąską. Niestety często zdarza się, że owoce te czernieją. Jak należy je przechowywać, żeby temu zapobiec? Zdradzamy jeden niezawodny trik.
Gruszki nie tylko świetnie smakują, ale także dostarczają wielu składników pokarmowych. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B i pierwiastki, takie jak żelazo, wapń, potas, fosfor czy magnez. Powodów, by po nie sięgać, jest więc całe mnóstwo.
Co zrobić, żeby gruszki były dłużej świeże?
Gruszki warto jeść wraz ze skórką, ponieważ tuż pod nią, a także w niej samej znajduje się mnóstwo dobroczynnych substancji. Istnieje patent, który pozwala uchronić ten produkt przed czernieniem, a tym samym pozwala przedłużyć jego świeżość. Polega na skropieniu gruszki niewielką ilością soku z cytryny. Dzięki temu prostemu trikowi skórka dłużej pozostanie zielona, a owoc zachowa swój smak. Ta metoda dotyczy także owocu pokrojonego w kostkę – dzięki patentowi, zachowa swoją jasną barwę. Tym sposobem można również „utrwalić” wiele innych owoców np. obranego banana albo pokrojone awokado.
Warto pamiętać, że świeżość utrzymają dłużej te owoce, które kupimy bez skaz. Nawet niewielkie uszkodzenie skórki sprawia, że powietrza dostaje się do wnętrza owocu, co prowadzi do przyspieszenia procesów utleniania, a w efekcie do szybszego psucia.