Jajka najczęściej jemy na śniadanie. Są bogate w wartości odżywcze, więc są świetnym i pożywnym składnikiem diety. Wbrew pozorom, gotowanie jajek wcale nie jest takie proste, ponieważ mają delikatną skorupkę i mogą szybko pękać. Co zrobić, żeby w trakcie gotowania jajka nie pękały? Dodaj do wody ten składnik!
Jajka na miękko wypełnione aksamitnym wnętrzem, posypane solą oraz podane z pożywną kromką chleba smakuje obłędnie. Natomiast jajko na twardo można podać z majonezem lub pokroić na kanapki. Sam proces gotowania jajek wydaje się być banalny, jednak bardzo łatwo jest popełnić błąd.
Zastanawiasz się co zrobić, żeby jajka nie wylewały swojej cennej zawartości do wrzącej wody? Wystarczy, że dodasz ten składnik podczas gotowania!
Co zrobić, żeby jajka nie pękały? Dodaj ten składnik!
Jajko na miękko lub na twardo to idealne i zdrowe śniadanie, ponieważ mają dużą zawartość witamin i minerałów. Są świetnym źródłem białek i antyoksydantów, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu.
Są bogate w witaminy takie jak: A, E, D, K oraz B2, B9, B12. kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu.
Większość osób na pewno miała styczność z pękającą skorupką w czasie wkładania jajek do gotującej się wody. Niestety wcześniejsze wyjęcie ich z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową czasem zupełnie nie daje efektów.
Wtedy pomocny będzie sok z cytryny. Dzięki niemu skorupka nie będzie pękać ponieważ kwas cytrynowy ją wzmacnia i uelastycznia i co najważniejsze zupełnie eliminuje jej pękanie. Sok z cytryny ma środowisko kwaśne, a to działa wzmacniająco na skorupki jajek. Dzięki temu nawet ciśnienie, które wywołane jest wysoką temperaturą wewnątrz jajka, nie zniszczy skorupki. Jajka ugotowane w ten sposób nie mają posmaku cytryny, więc ten trik jest naprawdę genialny.
Pamiętaj, aby sprawdzić przed gotowaniem czy jajka są świeże. Możesz to zrobić wlewając je najpierw do miski. Jeśli jest mętne i nie jest zwarte oraz ma nieprzyjemny zapach to znak, że nie nadają się do spożycia.