REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCo zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Zawsze pamiętaj o tym

Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Zawsze pamiętaj o tym

kurki
fot. Pixabay

Czy wiecie, jak przygotować kurki, aby nie miały goryczki? Po prawdzie wystarczy 1 prosta czynność, aby niepożądany posmak zniknął. Na czym polega sztuczka? Dziś wszystko wam wyjaśnimy. Zdradzimy także inne tajniki przyrządzania tych grzybów.

REKLAMA

Kurki odznaczają się ładnym kolorem i fantastycznym smakiem, a do tego są przyjemnie chrupkie. Grzyby te można dusić, smażyć, dodawać do przeróżnych dań czy przygotowywać z nich sosy i zupy. Jednak czasami zdarza się, że mają gorzki posmak. Co z tym zrobić?

Gorycz zniknie, jeśli zastosujesz ten trik

Grzyby te naturalnie nie są gorzkie. Na to, czy pojawi się w nich niepożądany posmak, mogą wpływać różne czynniki, np. zbyt długi czas przechowywania lub temperatura (stają się gorzkie, gdy rosną podczas upałów). Na szczęście istnieje szybki patent, dzięki któremu zneutralizujesz niechcianą goryczkę. Na 1,5-2 godziny przed obróbką cieplną zalej je mlekiem lub wodą i pozostaw w płynie. Po upływie wyznaczonego czasu nieprzyjemne nuty smakowe przejdą z grzybów właśnie do płynu.

Druga metoda polega na gotowaniu kurek w kilku wodach. Część osób radzi, by do wody wsypać nawet niewielką ilość cukru. Produkt ten na pewno pomoże usunąć gorzki posmak. Kurki mogą też robić się gorzkie, gdy je mrozimy i długi czas składujemy. Aby ten problem się nie pojawił, warto przed włożeniem grzybów do zamrażalnika krótko je zblanszować we wrzącej wodzie, a następnie starannie odsączyć.

REKLAMA

Jak efektywnie oczyścić kurki?

Zanim namoczysz lub ugotujesz kurki, wcześniej nie zapomnij ich dobrze oczyścić. Nie musisz ich nawet obierać, wystarczy, że odetniesz końcówkę trzonu, na której przeważnie osadzają się resztki podłoża. Gdy na grzybach znajduje się piasek, możesz go zetrzeć wilgotną szmatką. Z kolei zanieczyszczenia z dolnej części grzyba sprawnie usuniesz przy użyciu pędzelka albo miękkiej szczoteczki. Tak oczyszczone kurki możesz już opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Do wody możesz dodać odrobinę soli, wówczas z grzybów szybciej odklei się piasek. Mocno zanieczyszczone piaskiem grzyby możesz też zasypać przyprawą i dodatkowo zalać wrzącą wodą. Grzyby wydostaną się na powierzchnię, natomiast piasek popłynie na spód.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA