REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCzekoladowe ciasto bez pieczenia. Przygotujesz je w kilka minut!

Czekoladowe ciasto bez pieczenia. Przygotujesz je w kilka minut!

czekoladowe ciasto bez pieczenia
YouTube | Last Minute Kitchen

Czekoladowe ciasto bez pieczenia jest niewątpliwe genialnym pomysłem na deser do kawy. Szybkie w wykonaniu, a w dodatku niezwykle pyszne. Jego smak pokochają wszyscy, a zwłaszcza smakosze czekolady! 

REKLAMA

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i ekspresowego w wykonaniu, to warto spróbować tego ciasta. Nie wymaga pieczenia, ani wielu składników. Bazuje na prażonych orzechach, czekoladzie i ciastkach. Świetnie sprawdzi się na każdą okazję, bo jego smak zachwyci każdego, a w dodatku pięknie prezentuje się na talerzu. Poznaj przepis!

Czekoladowe ciasto bez pieczenia – przepis

czekoladowe ciasto bez pieczenia
YouTube | Last Minute Kitchen

Składniki:

» 750 g herbatników (np. herbatniki pełnoziarniste)

» 100 g orzechów włoskich

» 180 g cukru

» 60 g kakao w proszku

» 250 ml wody

» 150 g masła

» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewą czekoladowa:

» 120 ml śmietany kremówki

» 120 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie:

Do miski wsyp cukier, kakao oraz wodę, a następnie wymieszaj całość łyżką lub trzepaczką, aż składniki się połączą. Dodaj do masy czekoladowej pokrojone w kosteczkę masło i podgrzewaj na niewielkim ogniu, do czasu, aż masło się rozpuści – ciągle mieszaj. Gdy się rozpuści, zdejmij z ognia i dodaj aromat waniliowy, a następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia.

Orzechy włoskie podpraż na patelni, a ciasteczka pokrusz na małe kawałki. Dodaj orzechy do ciastek, następnie wlej do nich masę czekoladową. Krótko wymieszaj i całość wyłóż na blaszkę o wymiarach 23 cm. Powierzchnię wyrównaj za pomocą łyżki i odstaw do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Do garnka wlej śmietanę kremówkę i dodaj kawałki czekolady, a potem delikatnie, na bardzo małym ogniu podgrzewaj tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady. Wyjmij ciasto z lodówki i obficie polej je polewą czekoladową. Na wierzch posyp orzechy podprażone na patelni i posiekane. I gotowe, smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA