Czekoladowe ciasto bez pieczenia jest niewątpliwe genialnym pomysłem na deser do kawy. Szybkie w wykonaniu, a w dodatku niezwykle pyszne. Jego smak pokochają wszyscy, a zwłaszcza smakosze czekolady!
Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i ekspresowego w wykonaniu, to warto spróbować tego ciasta. Nie wymaga pieczenia, ani wielu składników. Bazuje na prażonych orzechach, czekoladzie i ciastkach. Świetnie sprawdzi się na każdą okazję, bo jego smak zachwyci każdego, a w dodatku pięknie prezentuje się na talerzu. Poznaj przepis!
Czekoladowe ciasto bez pieczenia – przepis
Składniki:
» 750 g herbatników (np. herbatniki pełnoziarniste)
» 100 g orzechów włoskich
» 180 g cukru
» 60 g kakao w proszku
» 250 ml wody
» 150 g masła
» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewą czekoladowa:
» 120 ml śmietany kremówki
» 120 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
Do miski wsyp cukier, kakao oraz wodę, a następnie wymieszaj całość łyżką lub trzepaczką, aż składniki się połączą. Dodaj do masy czekoladowej pokrojone w kosteczkę masło i podgrzewaj na niewielkim ogniu, do czasu, aż masło się rozpuści – ciągle mieszaj. Gdy się rozpuści, zdejmij z ognia i dodaj aromat waniliowy, a następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Orzechy włoskie podpraż na patelni, a ciasteczka pokrusz na małe kawałki. Dodaj orzechy do ciastek, następnie wlej do nich masę czekoladową. Krótko wymieszaj i całość wyłóż na blaszkę o wymiarach 23 cm. Powierzchnię wyrównaj za pomocą łyżki i odstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Do garnka wlej śmietanę kremówkę i dodaj kawałki czekolady, a potem delikatnie, na bardzo małym ogniu podgrzewaj tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady. Wyjmij ciasto z lodówki i obficie polej je polewą czekoladową. Na wierzch posyp orzechy podprażone na patelni i posiekane. I gotowe, smacznego!