Macie zapas ogórków, które zamierzacie ukisić, ale niestety okazały się gorzkie? Co w takiej sytuacji zrobić? Na szczęście nie musicie ich raptownie wyrzucać. Taki smak warzywa wcale nie jest oznaką jego zepsucia. Sprawdźcie, czy ogórki z wyczuwalną goryczką nadal można ukisić.
Każdy, kto kiedykolwiek spróbował gorzkiego ogórka, z pewnością przyzna, że takie warzywo nie było smaczne. Jeśli już kupiliście takie okazy, nie musicie ich wcale wyrzucać. Chociaż gorzkiego ogórka na surowo raczej nie spożyjemy, to wciąż możemy go ukisić, uzyskując satysfakcjonujące rezultaty.
Dlaczego niektóre ogórki są gorzkie?
Za gorzki smak ogórków odpowiadają kukurbitacyny. Są to substancje, które kumulują się prawie że w całej roślinie w czasie uprawy. Ich rolą jest ochrona przed szkodnikami, które mogłyby chcieć się do niej dostać. Kukurbitacyny znajdują się także na skórce tuż przy łodydze. Z tego powodu trzeba starannie umyć warzywo przed konsumpcją i dobrze je obrać. Warto też odkroić zewnętrzną warstwę, zaczynając od jaśniejszej jej strony, a kończąc na ciemniejszej. Dzięki temu można zapobiec przedostaniu się gorzkiego składnika na cały produkt. Zanim przystąpicie do obierania, możecie też wcześniej dokładnie odkroić tę część ogórka.
Jak uniknąć przykrego smaku ogórków?
Jeśli macie niewielką plantację ogórków, zadbajcie o kilka rzeczy. Po pierwsze, warzywa powinny rosnąć na żyznej glebie, a poza tym warto je też nawozić. Jeśli jednak mimo wysiłku, gorycz nadal będzie wyczuwalna, spróbujcie zanurzyć zerwane sztuki w wodzie z solą (2:1) przez mniej więcej sześć godzin. Po przygotowaniu ich „jak zawsze” nieprzyjemny smak zniknie. Wypróbujcie np. tę szybką i prostą recepturę.