YouTube | Nat Ura

Ogórki kiszone są niewątpliwie jednym z ulubionych przetworów wielu Polaków. Choć ich przyrządzenie według domowego przepisu jest nieco skomplikowane i długotrwałe, efekt wynagradza te trudy!

Składniki:

ogórki
czosnek
gałązki kopru
chrzan
litr przegotowanej wody
łyżka soli

Sposób przygotowania:

Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Następnie myjemy ogórki i pionowo, ciasno układamy je w słoikach. Do każdego z nich dodajemy 2-3 ząbki czosnku, kawałek obranego chrzanu i kawałek kopru. Następnie przygotowujemy solankę.

Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól (na 1l wody = 1 łyżka soli). Solankę wlewamy do słoików, dokładnie je zakręcamy i odstawiamy na 5-6 dni do ukiszenia. Po tym czasie ogórki są gotowe.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria