Czy jajka można zamrozić? Okazuje się, że trzeba znać kilka ważnych trików, aby prawidłowo je zamrozić, a w dodatku utrzymać ich świeżość na dłuższy czas. Poznaj na to proste sposoby – wystarczy, że spełnisz jeden warunek!
Prawie we wszystkich przepisach kulinarnych widnieją jajka. Niekiedy są to same żółtko albo białka, wtedy któraś z tych części zostaje niewykorzystana. Właśnie dlatego warto znać sposoby na ich przechowywanie. Sprawdźcie, czy można mrozić jajka, żeby ponownie je użyć.
Czy jajka można zamrozić? Jest jeden warunek
Okazuje się, że tak! Można zamrozić same białka lub żółtka, trzeba zaopatrzyć się w małe pudełka lub foremkę do kostek lodu.
Jest jednak jeden warunek – jajek nie wolno mrozić w skorupkach. Trzeba umieścić je w szczelnych pojemnikach, a najlepiej wlać do małych foremek, tak aby każde jajko było w osobnej przegrodzie.
Żółtka mrozi się podobnie, tak jak białka. Jednak chcemy, żeby były dłużej świeże, to przed włożeniem do pudełka można lekko podsypać je solą. Wtedy można włożyć je do pojemnika, a następnie do zamrażarki.
Sprawdź przepis na kotlety jajeczne – pyszne, zdrowe i szybkie, bo zrobisz je w 15 minut!