Kiwi to smaczne i łatwe do kupienia owoce, chętnie spożywane przez wielu miłośników jedzenia. Większość osób zazwyczaj obiera ten owoc, uznając skórkę za niejadalną. Nic bardziej mylnego. To właśnie w niej znajduje się najwięcej dobroci i można ją spokojnie zjeść.
Owoce kiwi mają charakterystyczny smak, który łączy w sobie nutę kwaśności i słodkości. Za sprawą znacznej zawartości wody świetnie gaszą pragnienie, co może mieć duże znaczenie dla osób uprawiających sport. Nierzadko można spotkać ludzi, którzy wydobywają zielonkawy miąższ łyżeczką, a skórkę wywalają do kosza. Tymczasem jest ona w pełni jadalna, dlatego nie warto jej więcej marnować.
Skórkę kiwi można bezpiecznie zjeść
Kiwi to owoc rodem z Chin, jednak na chwilę obecną to Nowa Zelandia jest jednym z największych wytwórców tego produktu. Co ciekawe, nazwa owocu pochodzi od ptaka kiwi, który żyje wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii. Inne „owłosione” owoce (np. brzoskwinie) także jada się wraz ze skórką. Dlatego kiwi bez obaw można jeść tak, jak gruszkę czy jabłko, wgryzając się w nie. Warto dodać, że tuż pod skórką nie tylko owoców, ale także warzyw, ukrywa się najwięcej substancji mineralnych, witamin oraz pozostałych wartości zdrowotnych. Skórka to również źródło błonnika.
Jeśli macie ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyjcie na naszą stronę. Dowiedzcie się, czy skórka banana jest jadalna i sprawdźcie, jak przedłużyć świeżość selera.