Trwa sezon na pyszne maliny. Zatem warto dowiedzieć się, czy trzeba je myć przed zjedzeniem. Maliny to owoce niezwykle delikatne, dlatego warto poznać patent, który umożliwi sprawne usunięcie z ich powierzchni wszelkich zanieczyszczeń. Sprawdź, jak to zrobić.
Jeśli nie myjesz malin przed zjedzeniem, to popełniasz błąd. Owoce trzeba umyć, ponieważ nie mamy całkowitej gwarancji, że osoba, która je zbierała, miała czyste ręce oraz czy maliny nie były wcześniej pryskane. Dowiedz się, jak prawidłowo myć maliny, które kupujesz na straganie bądź w sklepie. Zdziwisz się, jakie to proste.
Jak należy myć maliny?
Te miękkie i nietrwałe owoce należy opłukać we właściwy sposób. Warto przygotować większe naczynie i umyć je w zimnej wodzie, przy czym cały proces trzeba wykonać dość szybko, aby owoce nie były zbyt mocno namoczone. Najlepiej, aby trwało to kilka sekund. Po opłukaniu malin w wodzie warto wyłożyć je na ręcznik papierowy i ostrożnie odcisnąć nadmiar wody.
Przechowywanie malin. Przydatna wskazówka
Jeżeli chcesz, żeby maliny zachowały świeżość na dłużej, umieść je w chłodziarce. W optymalnych warunkach mogą przetrwać najwyższej trzy dni. Pamiętaj także o tym, aby nie myć malin przed schowaniem ich w lodówce.