Wiele osób w naszym kraju twierdzi, że picie surowych jajek ma mnóstwo zdrowotnych właściwości. Twierdzą, że długie ich gotowanie wpływa na utratę wartości odżywczych. Warto się dowiedzieć czy faktycznie tak jest.
Spożywanie surowych jajek przede wszystkich dotyczy diet stosowanych przez sportowców. O ile w teorii zapewnia to podaż niezbędnego białka i innych wartości odżywczych, to w praktyce często bywa dyskusyjne.
Jajka wpływają między innymi na nasz wzrok, ale także na układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy i pokarmowy. Ponadto mają pozytywne znaczenie dla kondycji naszego układu kostnego i paznokci oraz włosów.
Warto zatem wiedzieć, że choć w wielu miejscach możemy wyczytać, iż picie surowych jajek może być dla naszego organizmu błogosławieństwem, w rzeczywistości wcale tak to nie wygląda.
W ten sposób bardzo łatwo możemy nabawić się zarażenia bakteriami Salmonelli. Giną one w temperaturze powyżej 70 stopni Celsjusza, dlatego też znacznie lepszym rozwiązaniem jest ugotowanie jajek.