Wiele osób często zadaje sobie pytanie: jakimi produktami zastąpić jajka w potrawach? Trudno uwierzyć, co zamiast nich dodaje np. do ciasta czy bezy Ania Starmach. Rozwiązań jest kilka – warto dopasować substytut do konkretnego dania. Mało kto zorientuje się, że w danej potrawie nie ma jajka.
Jajka są bogatym źródłem substancji odżywczych. W wielu daniach odgrywają rolę spoiwa, a desery i ciasta są dzięki nim bardziej puszyste. Nie wszyscy jednak mogą spożywać jajka. Osoby z alergią i nietolerancją muszą unikać ich w swojej diecie. Może się też zdarzyć, że po prostu nie mamy ich pod ręką, bo zapomnieliśmy ich kupić. Na szczęście jajka można zastąpić innymi produktami. Oto kilka propozycji od Ani Starmach.
Czym zastąpić jajka w potrawach? Rady Ani Starmach
Beza to specjał wszystkim bardzo dobrze znany. Jeśli wydaje wam się, że nie można jej zrobić bez białek jaj, jesteście w błędzie. Ania Starmach robi bezę z aquafaby, czyli płynu, w którym znajduje się cieciorka w puszce czy słoiku. Gdy odsączacie warzywo, nie wylewajcie tej cennej zalewy do zlewu, tylko ją zachowajcie – stworzycie z niej nietypową bezę. W płynie, w którym pływa cieciorka znajduje się sporo białka i łatwo się on ubija. Dwie łyżki aqafaby odpowiadają jednemu białku.
Jeśli beza z aquafaby wydawała wam się intrygującym pomysłem, jeszcze większe zdumienie wywoła w was jajecznica bez jajek. Do jej przyrządzenia użyjcie tofu. Jest to typ serka o dużej zawartości białka, który przypomina w smaku jajka. Można zrobić z niego każdą jajecznicę, np. z dodatkiem boczku. Wzbogaćcie ją o odrobinę kurkumy, a i barwy nabierze typowej dla jajecznicy.
Czym zastąpić jajka w ciastach? Inne pomysły
W placuszkach i muffinkach zamiast jajek dobrze spisze się dojrzały, rozgnieciony banan albo niewielka ilość purée z dyni lub jabłek. Można też dodać namoczone nasiona chia. Z kolei w biszkopcie czy brownie nieźle sprawdzają się namoczone nasiona lnu. Jedno jajko odpowiada jednej łyżce nasion siemienia połączonego z 3-4 łyżkami wody. Ania Starmach czasami też sięga po mus dyniowy lub jabłkowy.