Flaczki to zupa znana chyba wszystkim. Choć nie każdy za nimi przepada, to dobrze przyprawione potrafią być naprawdę smaczne. Niektórzy krzywią się już na samą myśl o nich, ale z pewnością znajdą się też tacy, którzy mogliby jeść tę zupę nawet kilka razy w tygodniu. Jeśli należysz właśnie do tej grupy osób, powinieneś wiedzieć, czym doprawić to danie, aby stało się ono prawdziwym przysmakiem.
Flaczki – jak je doprawić?
Kluczowym składnikiem flaków są przyprawy, które wzbogacają smak i aromat potrawy, a także kamuflują ewentualne mankamenty smakowe, które mogą powstać podczas przyrządzania flaków wołowych. Największy wpływ ma sproszkowana słodka papryka i suszony majeranek. Ten ostatni buduje cały wachlarz smakowy potrawy, natomiast papryka zabarwia bulion, nadając mu apetycznego koloru.
Jeśli chodzi o przyprawy, nie można też pominąć pieprzu. Flaczki to zupa lekko pikantna, ale nie każdy lubi ostre papryczki. Zamiast nich można dodać sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, który uwypukli smak tej cudownej zupy.
Dodatkowe przyprawy do flaków
Inne przyprawy, które doskonałe podkręcą smak flaczków to: gałka muszkatołowa, cynamon i pieprz cayenne. Gałka i cynamon nadają lekko korzennej nuty i dobrze łączą się z innymi dodatkami. Z kolei pieprz cayenne jest znakomitą alternatywą dla pozostałych ostrych przypraw, które mają zbyt wyrazisty smak. Wystarczy parę szczypt pieprzu cayenne, a zupa uzyska głębie i wyjątkowy smak.