Wszystkie elementy składające się na pyszny tort są niezwykle ważne – od samego biszkoptu, aż po krem. Szczególnie istotne jest odpowiednie przygotowanie biszkoptu, to znaczy jest nasączenie. Jest sposób na to, aby zrobić to w sposób idealny.
Jeszcze przed rozpoczęciem nasączania biszkoptu warto sprawdzić, czy posiadamy odpowiednie przyrządy kuchenne. Na szczęście nie są potrzebne do tego wysoce specjalistyczne urządzenia, które mało kto posiada w swojej kuchni.
Do nakładania ponczu na biszkopt wystarczy zwykła łyżeczka. Jeszcze wygodniejszym rozwiązaniem jest użycie silikonowego pędzla. Można również użyć spryskiwacza, który pozwoli rozprowadzić poncz w sposób równomierny.
Do nasączania biszkoptu można użyć wielu mikstur. Są to zazwyczaj woda z sokiem z cytryny, sok ze słodkich owoców, woda z syropem wiśniowym, alkohole, a nawet kawa rozpuszczalna. Warto jednak pamiętać, że ich smak powinien współgrać z całym tortem.
W trakcie przygotowywania tortu należy pamiętać, że nasączamy jedynie wewnętrzne warstwy. Pomijamy przy tej czynności dolną, która styka się z podstawką i wierzchem, na którym znajdzie się krem, owoce czy masa cukrowa.