REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCzym nasączać biszkopt na tort? Sekretny sposób na idealne ciasto

Czym nasączać biszkopt na tort? Sekretny sposób na idealne ciasto

Pixabay.com

Wszystkie elementy składające się na pyszny tort są niezwykle ważne – od samego biszkoptu, aż po krem. Szczególnie istotne jest odpowiednie przygotowanie biszkoptu, to znaczy jest nasączenie. Jest sposób na to, aby zrobić to w sposób idealny.

REKLAMA

Jeszcze przed rozpoczęciem nasączania biszkoptu warto sprawdzić, czy posiadamy odpowiednie przyrządy kuchenne. Na szczęście nie są potrzebne do tego wysoce specjalistyczne urządzenia, które mało kto posiada w swojej kuchni.

Do nakładania ponczu na biszkopt wystarczy zwykła łyżeczka. Jeszcze wygodniejszym rozwiązaniem jest użycie silikonowego pędzla. Można również użyć spryskiwacza, który pozwoli rozprowadzić poncz w sposób równomierny.

Do nasączania biszkoptu można użyć wielu mikstur. Są to zazwyczaj woda z sokiem z cytryny, sok ze słodkich owoców, woda z syropem wiśniowym, alkohole, a nawet kawa rozpuszczalna. Warto jednak pamiętać, że ich smak powinien współgrać z całym tortem.

REKLAMA

W trakcie przygotowywania tortu należy pamiętać, że nasączamy jedynie wewnętrzne warstwy. Pomijamy przy tej czynności dolną, która styka się z podstawką i wierzchem, na którym znajdzie się krem, owoce czy masa cukrowa.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA