Po zjedzeniu lub wypiciu produktów z laktozą coraz więcej ludzi narzeka na problemy żołądkowe. Podpowiadamy, jakie produkty wybierać, aby zapobiec przykrym dolegliwościom.
Sery, jogurty i mleko są smaczne, lecz nie każdy dobrze na nie reaguje. Są także osoby, które eliminują je ze swojego jadłospisu, ponieważ unikają pokarmów odzwierzęcych albo chcą schudnąć. Jeśli jesteś alergikiem albo unikasz nabiału z innego powodu, z pewnością przyda Ci się mała ściągawka, z której dowiesz się jakimi produktami go zastąpić.
Zamienniki nabiału w diecie alergika
Aktualnie wiele sklepów oferuje całą gamę produktów bez laktozy. Taki dopisek można znaleźć m.in. na maśle, mleku, jogurtach oraz serach białych i żółtych. Jednak w tym przypadku najlepiej jest zupełnie zrezygnować z tego typu wyrobów na rzecz ich roślinnych odpowiedników.
Powyższa opcja jest odpowiednia także dla osób na diecie wegańskiej. Żywność, na którą warto w takim przypadku zwrócić uwagę to:
-kefiry i jogurty z mleka sojowego
-napoje roślinne: ryżowe, sojowe, kokosowe, owsiane, migdałowe itp.
-oleje roślinne
-zagęszczone mleko kokosowe (zamiennik śmietany)
-wegańskie sery
Rezygnując lub ograniczając nabiał, możemy być w większym stopniu narażeni na niedobory wapnia. Musimy go więc koniecznie uzupełnić, sięgając po produkty bogate w ten minerał: sardynki, soję, migdały, sezam, rośliny strączkowe, orzechy laskowe, żółtka jaj, a także zielone warzywa.