Delikatne ciasto z niezwykłym dodatkiem sprawi, że dosłownie oszalejesz na punkcie tego smaku. Błyskawiczne w przygotowaniu i bardzo proste. Poznaj przepis.
To ciasto smakuje tak rewelacyjnie, że rozpływa się w ustach. Jest delikatne i bardzo mięciutkie, a wszystko to za sprawą pewnego dodatku. Podkręca smak i sprawia, że ten przepis z pewnością zapamiętasz na dłużej!
Delikatne ciasto z niezwykłym dodatkiem. Mięciutkie i mocno czekoladowe
Niezwykłym dodatkiem w tym cieście jest starte jabłko. Ciasto ma niezwykły aromat i smak dzięki temu dodatkowi. Sprawdź przepis.
Składniki:
» 150 g czekolady + 40 g roztopionego masła
» 2 jajka
» 130 gramów cukru
» 1/2 łyżeczki soli
» 1 łyżeczka cukru waniliowego
» 40 g oleju roślinnego
» 150 g obranych jabłek
» 110 g mąki
» 30 g kakao
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa twarogowa:
» 300 g twarogu
» 50 g cukru
» 1 łyżeczka cukru waniliowego
» 1 jajko
» 15 g skrobi ziemniaczanej
» dodatkowo: wiśnie
» Przygotowanie:
Czekoladę z dodatkiem masła rozpuść w mikrofali. Do miseczki wbij jajka i dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, następnie krótko zmiksuj. Jabłka zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach, a potem dodaj je do jajek. Wsyp mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia, następnie zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Twaróg umieść w naczyniu, następnie dodaj cukier, skrobię oraz jajko. Całość zmiksuj blenderem, by twaróg był gładki.
Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wlej połowę porcji ciasta czekoladowego, następnie wyłóż masę z twarogu i wykałaczką przejedź kilka razy by w miarę równo ją rozłożyć. Przelej drugą porcję ciasta czekoladowego, a następnie na wierzchu poukładaj wiśnie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, a potem piecz przez 35 minut.
I gotowe, smacznego!