Wśród wielu pomysłów na deser, jednym z najciekawszych jest przyrządzenie pysznych i orzeźwiających cytrynowych batoników. Co najważniejsze, z przepisem tym poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony kucharz.
Składniki na wierzch:
230 g masła w temperaturze pokojowej (pokrojonego w kostkę)
2 szklanki mąki
1 szklanka drobnego cukru
szczypta soli
Składniki na spód:
4 jajka
2 szklanki cukru
6 łyżek mąki
6 łyżek soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a prostokątną formę do ciasta wykładamy folią aluminiową. Mieszamy mąkę, cukier i sól w dużej misce, a potem dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Wykładamy nim blachę i pieczemy przez 20 minut.
Następnie mieszamy jajka, cukier i mąkę z dodatkiem soku z cytryny. Wylewamy na upieczony spód i pieczemy przez kolejne 20 minut. Studzimy i kroimy na małe batoniki.