Nie mielone, nie schabowe, dzisiaj na obiad proponujemy kotlety z selera. Tym razem seler korzeniowy nie będzie jedynie skromnym dodatkiem do zupy, lecz podstawowym składnikiem drugiego dania. Wypróbujcie koniecznie ten przepis na smakowite i lekkie kotleciki. To znakomita alternatywa dla potraw mięsnych.
Wiele osób nie docenia selera korzeniowego. Może i dorzucamy go do sałatek czy zup, ale nie za dużo, by nie był w potrawie zbyt wyczuwalny. Tymczasem seler to naprawdę smaczne warzywo. Ma lekko słodkawy i orzeźwiający smak oraz nieocenione właściwości zdrowotne. Dlatego powinniśmy jadać go częściej. Doskonałym pomysłem jest zrobienie kotletów, w których głównym składnikiem jest właśnie seler korzeniowy.
Delikatne kotlety z selera – przepis
Składniki:
2 szklanki ugotowanego ryżu lub kaszy jaglanej
1 duży seler korzeniowy
1 jajko
2 cebule
ok. 300 g miąższu dyni
3 marchewki
pół szklanki zmielonych płatków owsianych
pieprz, sól
olej do smażenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Myjemy seler, obieramy go i trzemy na tarce o średnich oczkach. Dynię i marchewki obieramy, a potem także trzemy na tarce o takich samych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, wsypujemy 2 posiekane cebule i lekko je podsmażamy. Wrzucamy starte warzywa, krótko smażymy, czasami mieszamy. Podlewamy wszystko wodą, gotujemy, aż jarzyny zmiękną. Studzimy. Do garnka wsypujemy mąkę i ryż, dodajemy jajko oraz zmielone płatki. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, mieszamy masę i formujemy z niej kotlety. Ostatni etap to panierowanie kotletów w tartej bułce i smażenie ich na sporej ilości oleju na złoty kolor.