REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDelikatny i wilgotny pasztet drobiowy - przepis. Wyjdzie idealny

Delikatny i wilgotny pasztet drobiowy – przepis. Wyjdzie idealny

pasztet
fot. screen Youtube / Mashed

Pasztet drobiowy świetnie sprawdzi się na uroczystości rodzinne i święta. Z dodatkiem warzyw gotowanych w rosole i wątróbki jest delikatny, wilgotny i smakowity. Pasztet znakomicie smakuje na kanapce z ogórkami kiszonymi lub żurawiną. Podajemy przepis na wspaniały pasztet drobiowy.

REKLAMA

Pasztet drobiowy jest w smaku delikatny, bardzo aromatyczny i zawsze bardzo szybko znika z talerzy. Aby nie był suchy, warto wlać do masy trochę rosołu, na którym gotujemy mięso i jarzyny. Istotne jest także pieczenie – piec należy ustawić na grzanie góra-dół, termoobieg mógłby wysuszyć danie. Do zrobienia pasztetu można wykorzystać dowolną blachę. Doskonale sprawdzi się klasyczna, wąska keksówka. Dzięki temu potrawa zachowa ładny kształt i będzie można ją bez problemu kroić.

Pasztet drobiowy – przepis

Składniki:
350 g wątróbki drobiowej
5 udek z kurczaka
2 jajka
2 marchewki
korzeń i natka pietruszki
2 czerwone cebule
bułka pszenna, np. kajzerka
por
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
pieprz, sól
4 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:
Myjemy i czyścimy udka, zalewamy je 3 litrami wody, po czym gotujemy na małym gazie. Po pewnym czasie zbieramy szumowiny. Potem dodajemy do wywaru jedną cebulę, posiekaną w kostkę marchewkę, korzeń pietruszki, rozdrobniony por i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy zielem angielskim, pieprzem, liśćmi laurowymi i gotujemy całość przez 2 godziny. Dodajemy sól do smaku i odstawiamy bulion do całkowitego wystudzenia. Bułkę moczymy w wodzie.

REKLAMA

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną cebulę, a potem czosnek. Do lekko zeszklonych warzyw dodajemy wątróbkę i smażymy ją przez kilka minut z obu stron. Potem dodajemy bułkę i smażymy jeszcze kilka chwil, odstawiamy do wystudzenia. Z rosołu wydobywamy udka i usuwamy kości, a następnie mielimy mięso wraz z jarzynami dwukrotnie w maszynce o małych oczkach, przekładamy do większego naczynia. Dodajemy jajka, wątróbkę z bułką, trochę rosołu i wszystko dobrze mieszamy drewnianą łyżką lub ręką.

Pasztet umieszczamy w wysmarowanej masłem blaszce (najlepiej keksówce) i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika, czas pieczenia wynosi 40-50 minut. Studzimy pasztet i wstawiamy go do lodówki na kilka godzin.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA