Deser to słodkie ciasto lub przekąska w formie ciasteczek lub innych, różnych wypieków. Większość z nich wymaga od nas większego wkładu czasu oraz dostępnych składników, ale co zrobić kiedy nie dysponujemy czasem, a mamy ochotę na coś słodkiego? Przychodzimy z wyśmienitym pomysłem na deser w 5 minut, który jest szybki i lekki jak chmurka – oto przepis!
Ten przepis zachwyci każdego, a zwłaszcza tych, którzy lubią szybkie i smaczne desery. Smakiem przypomina pannacottę, ale jest to nieco jej inna wersja, bo ma prażone migdały i czekoladowo-waniliowy smak. Do przygotowania tego deseru wystarczy tylko kilka składników, a w dodatku zrobisz go dosłownie w 5 minut.
Deser w 5 minut – lekki jak chmurka i obłędny w smaku
Składniki:
» 2,5 szklanki mleka (500 ml)
» 2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
» 2 łyżki mąki pszennej
» 1 opakowanie cukru wanilinowego
» 1 szklanka cukru
» 15 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Do garnka wsyp mąkę kukurydzianą lub jeśli nie masz, zastąp ją skrobią ziemniaczaną, następnie dodaj mąkę pszenną i cukier. Całość wymieszaj i dodaj cukier wanilinowy, ponownie wymieszaj i dolej mleko. Postaw na kuchenkę i zagotuj delikatnie. Cały czas energicznie mieszaj i gotuj na małym ogniu do momentu, aż masa będzie miała konsystencję gładkiego budyniu. Wtedy gotuj jeszcze przez 2 minuty i zdejmij z ognia.
Podziel masę na dwie części, jedną z nich zrób czekoladową – do ciepłej masy waniliowej dodaj gorzką czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z masą.
Przygotuj 6 małych filiżanek i namocz je wodą, a następnie wlewaj do każdej z nich najpierw masę waniliową, a potem czekoladową. Odstaw je do lodówki, a potem wykładaj je na talerz, tak jak pannacottę. Przypraż migdały i obtocz dokładnie deser, a na środku posyp tartą czekoladą.
Smacznego!